MEĐIMURSKA PRIRODA: Vranci suše perje, a ćubasti gnjurci plešu

Marina Prelog pticarenje
Dio sudionika na na Zimskom prebrojavanju ptica vodarica 2023. godine

Više od 50 učenika osnovnih škola okupljenih u Zajednicu škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, gimnazijalaca iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec kao i drugih zainteresiranih pojedinaca sudjelovalo je na Zimskom prebrojavanju ptica vodarica 2023. godine. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode organizirala je povodom toga u subotu 14. siječnja, trosatno promatranje ptica na Marini Prelog. Cilj aktivnosti bio je naučiti nešto novo o ptičjem svijetu.

Marina Prelog pticarenje
Za sve sudionike osigurani su priručnici za promatranje ptica, dalekozori i durbini

Vještina opažanja

Uz pomoć dalekozora i durbina te vodiča za određivanje ptica, opažene su mnoge vodarice: veliki i mali vranac, vodomar, ćubasti i mali gnjurac, riječni galeb i klaukavac, crna liska, gorska pastirica, labud, siva i velika bijela čaplja, divlja i krunata patka te patka batoglavica.

Učenici su pokazali odličnu snalažljivost u opisivanju karakteristika ptica kao i u oponašanju njihovog ponašanja npr. vranci kako suše perje, patke batoglavice kako uvijaju glave, ćubasti gnjurci kako „plešu“ na vodi zavodeći jedno drugo, a priznali su i kako im je jako teško odrediti o kojoj točno vrsti npr. patke se radi jer sve one s udaljenosti izgledaju naizgled slično.

Bolesław Jan Słocinski
Prebrojavanju ptica pridružio se i stručnjak za zaštitu prirode Bolesław Jan Słocinski iz Udruge BIOM

Dobro je znati…

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode organizira povodom Svjetskog dana močvarnih staništa (obilježava se 2. veljače) još jedno promatranje ptica na Marini Prelog. Održat će se u nedjelju 5. veljače 2023. godine od 14 do 17 sati. Za ptičarenje će Međimurska priroda osigurati stručno vodstvo, dalekozore, durbine i priručnike za prepoznavanje ptica. Promatranju ptica mogu se pridružiti sve generacije.

Marina Prelog pticarenje 5. veljače 2023.

U nastavku još nekoliko kadrova sa Zimskog prebrojavanja ptica vodarica 2023. godine:

Marina Prelog pticarenje

Marina Prelog pticarenje

Ostavi komentar