12.2 C
Čakovec
Nedjelja, 19 ožujka, 2023

MEĐIMURSKA PRIRODA: Treba li dozvola za sječu vlastite šume?

Sezona grijanja je u punom jeku, sve je više zvukova motornih pila oko nas, povećava se broj šumskih krađa, ali i prekršaja počinjenih od strane privatnih šumoposjednika za nepridržavanje propisa, prije svega onih o doznakama stabala i prijevozu drvnih sortimenata. Što je to doznaka? Zakonom o šumama je propisano da se u šumi mogu sjeći samo stabla koja su doznačena. Doznaka stabala je odabir, obilježavanje, mjerenje stabala za sječu te obračun drvnog sječivog obujma. Doznakom se obuhvaćaju sva stabla predviđena za sječu prsnog promjera 10 cm i većeg. Stabla odabrana za sječu mjere se i obilježavaju oznakama u prsnoj visini te otiskom žiga doznačnog čekića. Doznaka stabala u privatnim šumama vrši se na zahtjev privatnog šumoposjednika, odnosno vlasnika šume.

Zahtjev podnosi privatni šumoposjednik predmetne katastarske čestice, uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice i iskaznice privatnog šumoposjednika. U slučaju da privatni šumoposjednik nije upisan u upisnik privatnih šumoposjednika, uz zahtjev mora priložiti izvadak iz zemljišne knjige i posjedovni list, odnosno izvod iz posjedovnog lista za katastarsku česticu na koju se odnosi zahtjev. Po izvršenoj doznaci u šumama privatnih šumoposjednika izdaje se rješenje o izvršenoj doznaci.

Međimurska šuma

Nakon sječe, a prije stavljanja drvnih sortimenata u transport, mora se izvršiti obilježavanje sortimenata tako da se na čelo sortimenata režijskim čekićem otisne žig. Također, za transport drvnih sortimenata potrebno je ishoditi teretni list, odnosno popratnicu. Popratnica je pisana isprava koja se izdaje prije transporta drvnih i nedrvnih šumskih proizvoda i drva posječenog na šumskom zemljištu, ali i na zemljištu koje nije šumsko. S druge strane, doznaku nije potrebno obavljati za stabla koja se ruše na nešumskom zemljištu, npr. na livadi ili oranici.

medjimurske sume (3)Ukratko i konkretno: Na području Međimurske županije zahtjev za ishođenje doznake za sječu stabala u privatnim šumama podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, Sektoru za šume privatnih šumoposjednika, Područnoj jedinici Čakovec koja se nalazi u Čakovcu na adresi Zrinsko-frankopanska 9/III. Nakon podnošenja zahtjeva na teren izlazi licencirani izvođač šumskih radova koji vrši doznaku u šumi i vraća prikupljene podatke na temelju kojih Ministarstvo izdaje dozvolu za sječu.

Dozvola za sječu se dostavlja vlasniku šume koji može izvršiti odobrenu sječu u roku od 3 godine od izdavanja dozvole. Nakon sječe, a prije transporta drvnih sortimenata opet se poziva licencirani izvođač koji izdaje popratnicu za transport. Važno je napomenuti da je za male šumoposjednike doznaka stabala besplatna u slučaju kad je vrši ugovorno licencirani izvođač šumskih radova, dok se ona plaća za srednje i velike šumoposjednike. Popratnica se uvijek plaća ovisno o količini drvnih sortimenata koja se prevozi.

 

piše: Velimir Bašek, glavni čuvar prirode u Međimurskoj prirodi – Javnoj ustanovi za zaštitu prirode

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,024FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE