8.9 C
Čakovec
Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Međimurska priroda: Počinje sadnja stabala na području Općine Nedelišće

U petak, 25. studenog 2022. godine organizira se akcija sadnje stablašica i grmlja na području koje je trenutno bez šumskih vrsta – Črečansko polje. Program započinje okupljanjem svih sudionika akcije u 10 sati ispred zgrade Općine Nedelišće.

Na području između Črečana i Pretetinca na lokalitetu Črečansko polje posadit će se oko 250 stablašica i 200-tinjak grmlja kako bi se poboljšalo stanište za brojne životinjske
vrste koje borave na tom području.

Lovačko društvo Srnjak Macinec je izvršilo otkup zemljišta u svrhu poboljšanja stanišnih uvjeta i biološke raznolikosti što će indirektno poboljšati ekološku i zaštitnu vrijednost zemljišta. Sadit će se uglavnom autohtone vrste poput hrasta, lipe i vrbe, divlje voćkarice, ali i one vrste koje pomažu pčelama – bilo onim divljim pčelama samicama ili medonosnim pčelama.

U grmlju poput lijeske, sviba, gloga, trnike i bazge zaklon će naći divljač, ali i ptice pjevice koje danas imaju sve manje mjesta za gniježđenje. Zbog klimatskih promjena kojih smo svakodnevno svjedoci, ovakve male zelene oaze su nužne želimo li očuvati biljni i životinjski svijet.

Nositelj akcije je Lovačko društvo Srnjak Macinec koje već više od dva desetljeća aktivno pošumljava parcele u središnjem Međimurju, a akciju je financijski podržala Općina Nedelišće preko programa Zelena agenda i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode.

Samoj sadnji osim članova Lovačkog društva Srnjak Macinec priključit će i djelatnici Međimurske prirode te volonteri iz Udruge pčelara Međimurske županije Agacija i Ekološke udruge Platana iz Nedelišća.

Dolazak župana i predstavnika Općine Nedelišće najavljen je u 12:00 sati na samom lokalitetu sadnje.

Više o samoj akciji molim kontaktirajte predstavnika Lovačkog drušva Srnjak Macinec –
Josip Ceilinger (098 242 392), a oko logistike samog dolaska na lokaciju kontakt je
Velimir Bašek (095 904 4364).

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE