Međimurska popevka u 40-tom izdanju pokazala i dalje svoju važnost

Od 1971. godine kada je održana 1. smotra Međimurske popevke pa do danas za Smotru je prijavljeno oko 3 000 popijevki, a na Smotrama izvedeno ih je više od 950.

Za ovogodišnju Smotru prijavljene su ukupno 68 popijevke koje su izvedene na Predsmotrama u Donjem Kraljevcu i Murskom te na Dječjoj smotri Međimurske popevke u Sv. Martinu na Muri.

Stručna komisija u sastavu prof.emeritus dr.sc. Stjepan Hranjec, Branimir Magdalenić prof. i Miroslav Novak prof. izabrala je za ovogodišnju 40. smotru Međimurske popevke u Nedelišću 21. popijevku, ot toga čak četiri dječje, a na pozornici će se izmijeniti više od 180 izvođača iz cijelog Međimurja te pomurski Hrvati iz Sumatrona, Republike Mađarske i Međimurci koji žive i rade u Republici Sloveniji u mješovitoj pjevačkoj skupini Fijolice MKUD Ivan Car iz Ljubljane.

Na samom početku publiku su pozdravili predsjednica Kulturno-umjetničke udruge Seljačka sloga Nedelišće Jasna Hajdinjak, predsjednik Zajednice HKUU-a Međimurske županije Dejan Buvač i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak.

Prvi od odabranih izvođača bila je legendarna Cecilija Merkač Hudopisk iz Domašinca.

Slijedili su redom ŽPS KUU-a Društva žena Gornji Kraljevec, MPS KUU-a Seljačka sloga Nedelišće, MPS KUD-a Sumarton, MPS Fijolice MKUD-a Ivan Car iz Slovenije, MPS KUD-a Novakovec, Snježana Jagačić iz Mačkovca, Ivan Mađarić iz KUD-a Šandorovec, MPS KUD-a Mihovljan, Renata Kramar iz Peklenice, Mia Sabo iz DV-a Selnički zvončići Selnica, DPS DV-a Vrapčić Šenkovec, DPS OŠ Štrigova – PŠ Železna Gora, DPS KUD-a Zasadbreg.

U predahu kao gošća nastupila je Marija Küpper Jambrošić. Slijedili su Rea Sabol iz KUD-a Općine Donji Kraljevec, ŽVS Sveti Marko iz KUD-a Općine Selnica, MPS KUD-a Strahoninec, ŽVS KUU-a Zasadbreg, Duo Beročke iz Zavoda Herbija Prlekija Ljutomer, ŽVS KUU-a Veseli Međimurci Čakovec te Patricija Juračić iz KUD-a Belica.

Završnica je pripala još jednom gostu, Davidu Goricaju.

Ovu jubilarnu 40. Međimursku popevku uveličali su i predstavnica Ministarstva kulture RH Martina Matijaško · Konzervator u Ministarstvo kulture i medija, župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, te predsjednica KUD-a Seljačka sloga Nedelišće Jasna Hajdinjak, predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač.

Međimurska popevka, tradicionalni oblik pjevanja sjeverozapadne Hrvatske, uvrštena je na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva, zahvaljujući generacijama ljudi koji su pjevajući pjesme uspjeli sačuvati ovaj tradicijski glazbeni izričaj od zaborava.

Prvi notni napisi potječu još iz 16. stoljeća, a premda je inicijalno popevku prakticirala ženska populacija, danas se pjeva u različitim inačicama i prilikama te je važan dio identitetskog veziva svih stanovnika međimurskog kraja. Gledajući strukturu popevki, ali i starost stihova, tradicionalni napjev dijeli se na stari i novi, a prema stilskim obilježjima i opjevanim temama njeguje se lirska i epska popevka. Uzmemo li u obzir svu stilsku raskoš, ne čudi stoga da se danas popevka prakticira od monofonog ili višeglasnog pjevanja, do vokalno-glazbenih interpretacija, no uvijek poštujući izvorni oblik naslanjanja stihova na melodiju te oblikujući tradicijsku pjesmu.

Međimurska popevka isto je tako i sastavni dio tradicionalnih plesova ovog kraja, ali prakticiranje ovog specifičnog napjeva nije isključivo povezano sa scenskim revijalnim priredbama, već je sastavnica svakodnevice međimurske regije i to je ono što joj osigurava budućnost. Jer uz popevku se odrasta i uz nju se ljubi, ženi, veseli, ide u crkvu, ali i plače, i to s malenom dozom izvorne melankolije za koju kažu da je karakteristična za ovaj kraj između dviju rijeka – Mure i Drave.

Očuvanje ove vjerne tradicije uglavnom je u rukama kulturno-umjetničkih društava, a na području Međimurja identificirano je pedesetak pjevača majstora, čije su znanje i vještina bili od presudne važnosti za uvrštenje popevke na listu nematerijalne baštine čovječanstva, dakako, uz potporu stručnih suradnika, lokalnih i državnih institucija. Vrijedno je istaknuti da su uglavnom međimurske žene – mentorice zaslužne za prijenos tradicijske popevke na buduće generacije, a uz sve vrijedne nositelje ove baštine, brojne pjevačice i pjevače, ipak se Elizabeta Toplek, poznatija kao teta Liza, posebno ističe kao najvjerniji glas i zaštitno lice međimurske popevke koja će uz ostale interpretatore, otkrivanjem ovog hrvatskog glazbenog blaga sada zasigurno dobiti i brojnu međunarodnu publiku.

Međimurske popevke 2013. godine uvrštene su na Listu nematerijalnoga kulturnog dobra Republike Hrvatske kao najveće nematerijalno blago Međimurja, od 2018. godine upisana je na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, a 28.listopada Međimurska županija proglasila je Dan međimurske popevkei taj dan će se u svim školama i ustanovama kulture potaknuti organiziranje prigodnih sadržaja u čast međimurske popevke.

Fotogaleriju pogledajte ovdje (MEĐIMURSKA POPEVKA)

Foto: Mario Golenko

40-ta Međimurska popevka

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE