Međimurska jaretina trebala bi postati naš novi brend!

Uz međimurske brendove meso s tiblice, turoš, pušipel i beličkog kalampera uskoro bi se trebala naći i međimurska jaretina. 

Naime, danas je u vijećnici Međimurske županije održana prezentacija pilot projekta  Međimurska jaretina – mogućnosti proizvodnje i plasmana u suradnji s Agranomskim fakultetom  iz Zagreba.

Tradicija kozarstva u Međimurju broji već oko 30 godina, ali jaretina još nije dovoljno prepoznata kao kvalitetan proizvod.  Inače se u Međimurju proizvodi  30 posto kozjeg mlijeka od ukupne proizvodnje u Republici Hrvatskoj, a evidentirano je 39 uzgajivača koji drži 2995 grla, što je 40 posto uzgojno valjanih koza u državi.

–  Odabrat ćemo nekoliko farmi u Međimurju i od samog početka pratiti i pripremati jarad za tržište. Nadamo se da će se druge godine međimurska jaretina nalaziti u međimurskim restoranima. Paralelno ćemo raditi i na promociji jarećeg mesa, kazao nam je izvanredni profesor dr. Antun Kostelić, ujedno i voditelj projekta. 

Budućnost u međimurskoj jaretini vidi predsjednica Regionalne udruge kozara i ovčara Međimurske županije Nevenka Gadanec

Na području imamo oko 40 uzgojivača. Želimo ući u taj posao, jer ako ne probaš ne znaš. U ovome vidim budućnost, to se može, kazala je Gadanec.  

Međimurska jaretina ima itekako veliki potencijal jer je Međimurje najkozarskija županija u Hrvatskoj. Vodeći smo po broju uzgajavača i činjenici da se 30 posto mlijeka proizvodi u Hrvatskoj. U Međimurju imamo oko 3000 grla, napomenuo je župan Matija Posavec i dodao da su iz tog razloga krenuli u sam projekt, kojemu mu je cilj pomoći poljoprivrednim proizvođačima u plasiranju jaretine na tržište.

Ostavi komentar