Vidi! Visibaba! Pridružite se novoj, zabavnoj volonterskoj akciji Međimurske prirode

Volonterskom akcijom Bioblitz VISIBABA Međimuska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode novom volonterskom akcijom otvara sezonu volontiranja u 2024. godini.

Pozvani su svi prijatelji prirode priključiti se u događaj Bioblitz Visibaba koji Međimurska priroda organizira prvi put, a fokusiran je na traženje i bilježenje nalaza proljetnice koju svi jako dobro poznajemo, a to je visibaba.

Cilj je ovog događaja prikupiti što veći broj opažanja visibabe (Galanthus nivalis), a sudjelovanjem u njemu može se naučiti više o korištenju aplikacije iNaturalist, pojmu građanske znanosti, bioraznolikosti Međimurja, te bolje razumjeti opasnosti degradacije staništa te važnost praćenja neke vrste.

Kako sudjelovati u događaju Bioblitz Visibaba?
  1. Preuzmi mobilnu aplikaciju iNaturalist i registriraj se (preporučuje se korištenje punog imena i prezimena radi lakšeg praćenja autora unosa). Aplikacija je dostupna za IOS i Android uređaje, a može se besplatno preuzeti na mrežnim trgovinama App Store i Google Play
  2. Prijavi se Međimurskoj prirodi ispunjavanjem sljedećeg obrasca
  3. Fotografiraj i unosi nalaze visibabe putem aplikacije iNaturalist
Što je iNaturalist?

Riječ je o aplikaciji koja ponajprije pomaže identificirati biljke i životinje, ali i povezati se s drugim ljubiteljima prirode. Štoviše, iNaturalist je i svojevrsna društvena mreža putem koje je moguće kontaktirati sviše od 400 000 znanstvenika i prirodoslovaca te razmjenjivati informacije i znanja. Osim toga, snimajući i dijeleći svoja opažanja, stvaraju se podaci koji pomažu znanstvenicima pronaći metode očuvanja i zaštite prirode. Saznaj više na: https://www.inaturalist.org/home.

Filmić s detaljima o korištenju aplikacije pogledaj na sljedećem linku.

Zašto prikupljati podatke o visibabi?

Podaci o rasprostranjenosti visibabe na razini Međimurja su nedostatni, unatoč tome što je ova vrsta lako prepoznatljiva i gotovo ju je nemoguće zamijeniti s nekom drugom. Poznato je da je rasprostranjenost te vrste puno veća te je cilj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode ovom akcijom prikupiti što više podataka o rasprostranjenju vrste te stanju populacije. Kao država članica EU-a Hrvatska ima obavezu postići povoljno stanje očuvanosti vrsta (u ovom slučaju visibabe) tj. stanje u kojem su brojnost i rasprostranjenost vrste stabilni ili rastu, a vrsta ima dovoljno kvalitetnog staništa i povoljne izglede opstanka u budućnosti. Provedbom programa praćenja stanja prikupljat će se podaci potrebni za ocjenu provedbe spomenute obveze očuvanja vrsta i stanišnih tipova.

Više o akciji može se saznati na mrežnoj stranici Međimurske prirode: bit.ly/49xKnqS

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE