Međimurje-plin preuzima opskrbu kućanstava u Zagrebu

Međimurje-plin će početkom listopada ove godine od Gradske plinare Zagreb-Opskrba preuzeti opskrbu kućanstava koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom na području grada Zagreba, jer je na natječaju ponudilo cijenu od od 0,0095 eura po kilovatsatu (eura/kWH), službeno je u srijedu navečer objavila HERA, prenosi portal N1.

– Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) je na sjednici održanoj 29. svibnja donijelo odluke o opskrbljivačima plinom u obvezi javne usluge – za razdoblje od 1. listopada 2024. godine do 30. rujna 2027., za 27 plinskih distribucijskih područja.

Kako piše portal Jutarnji.hr, “Natječajem su odabrani najkonkurentniji ponuditelji prema kriteriju najnižeg troška opskrbe i kriteriju najvećeg dozvoljenog udjela pojedinog opskrbljivača u obvezi javne usluge”, navodi se u priopćenju koje je HERA na svojim internet stranicama objavila oko 23,20 sati.

– Najviše zanimanja izazvalo je najveće distribucijsko područje, ono na području Zagreba gdje više od 290 tisuća kućanstava koristi plin, a prema podacima iz HERA-ina priopćenja na distribucijskom području Gradske plinare Zagreb za opskrbljivača u obvezi javne usluge od početka listopada pa do 30. rujna 2027. izabrana je tvrtka Međimurje-plin ponuđenom cijenom od 0,0095 eura/kWh.

To je niža cijena od one koju je nudila Gradska plinara Zagreb-Opskrba, a koja je, kako je poslijepodne izjavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, iznosila 0,0102 eura/kWh, prenosi Jutarnji.hr.

U priopćenju HERA-e podsjeća se da se plinom može opskrbljivati kroz tri različite vrste usluga: javnu uslugu opskrbe, tržišnu uslugu opskrbe i zajamčenu opskrbu plinom.

HERA naglašava da su odabrani opskrbljivači obvezni najkasnije do 31. listopada 2024. svim krajnjim kupcima koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom dostaviti na sklapanje ugovor o opskrbi plinom u sklopu javne usluge, zajedno s uvjetima tog ugovora. Također, moraju informirati krajnje kupce o novim okolnostima vezanim za određivanje opskrbljivača u obvezi javne usluge za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. godine.

“Svi krajnji kupci iz kategorije kućanstvo imaju pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu od bilo kojeg opskrbljivača plinom. Opskrbljivač plinom, u skladu sa Zakonom o tržištu plina i Općim uvjetima opskrbe plinom, mora voditi računa da krajnji kupci iz kategorije kućanstvo dobiju sve relevantne informacije na temelju kojih mogu samostalno zaključiti koja je usluga opskrbe plinom – u okviru javne usluge ili tržišna usluga – za njih povoljnija”, stoji u priopćenju.

Međimurje plin će grijati Zagrepčane?

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE