Međimurje ima najbolje srednje škole u Hrvatskoj: Sedmu godinu zaredom međimurski maturanti najbolji na maturi

Državna matura
Ilustracija

Na državnoj maturi najbolji uspjeh ne ostvaruju nužno gimnazijalci iz velikih gradova ili škola, a učenici prirodoslovno-matematičkih gimnazija nisu nikakvi “fah-idioti” koje zanima samo matematika nego su godinama na maturi najbolji u sva tri obvezna predmeta, hrvatskome i engleskom jeziku te matematici, piše Jutarnji list.

Od 2012./2013. do 2017./2018. školske godine najbolje prosječne ocjene iz sva tri obvezna predmeta na maturi ostvarili su gimnazijalci iz Međimurske županije, koji su na prvome mjestu bili i posljednje uspoređivane školske 2017./2018. godine. U većinu gimnazija iz osnovnih škola stižu učenici koji u prosjeku na kraju osmog razreda imaju zaključene petice iz hrvatskoga i engleskog jezika te četvorku iz matematike (4,43), no do kraja srednjoškolskog obrazovanja taj prosjek padne za jednu ocjenu iz sva tri predmeta.

Zanimljivo je, međutim, da najbolji učenici iz osnovnih škola, koji su gimnazije upisali sa zaključenim peticama iz sva tri predmeta, a koji na državnoj maturi odaberu ispite više A razine, u prosjeku na toj razini dobivaju četvorke iz engleskog jezika, a iz matematike i hrvatskog jezika u prosjeku – trojke, dakle dvije ocjene manje u odnosu na prosjek iz osnovne škole.

U prosjeku su najbolje rezultate u obveznim predmetima na državnoj maturi posljednjih godina ostvarili gimnazijalci iz Međimurske županije, iza njih su 2017./2018. godine slijedili oni iz Grada Zagreba te Krapinsko-zagorske županije, dok su najlošiji bili oni iz Ličko-senjske županije. Gledano pojedinačno, na ispitima iz matematike (prosjek obiju razina) te godine najuspješniji su bili Međimurci, iz hrvatskog jezika maturanti Krapinsko-zagorske županije, a iz engleskog jezika maturanti iz Zagreba. Dalmatinci su u ‘zlatnoj sredini’ – ukupno gledano najbolji su oni iz Splitsko-dalmatinske županije na četvrtome mjestu, Zadarska je na sedmome, Dubrovačko-neretvanska na 11., a Šibensko-kninska na 17, piše Jutarnji list.

Ostavi komentar