Međimurci opet prednjače: Među najboljima u Hrvatskoj u provođenje “STEM revolucije”

Voditelji informatičkih tečajeva u Čakovcu
Voditelji informatičkih tečajava koje organizaraju udrug MIS i MIK, te TICM u Čakovcu

Pedesetak upisane djece iako još nije započela školska godina, stotinjak zainteresiranih roditelja i učenika koji su se u subotu ujutro okupili na predstavljanju nekoliko informatičkih tečajeva koji su temelj, odnosno nadgradnja STEM-a u prostorijama TICM-u Čakovec koje organiziraju udruge MIS i MIK uz domaćinstvo i logistiku TIC-a, pokazuju koliko je Međimurcima i njihovoj djeci važno informatičko obrazovanje koje prati najnovije trendove koji se mijenjaju strelovitom brzinom.

Predstavljanje informatičkih tečajeva u Čakovcu
Veliko zanimanje roditelja i djece za informatičke tečajeve školaraca

STEM je akronim sastavljen od riječi science, technology, engineering i mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) kojeg je zajedno s riječi “revolucija” u hrvatske škole kroz projekt BBC micro:bit uveo Nenad Bakić, poznati ulagač u dionice, a u posljednje vrijeme žestoki aktivista za promjenu kompletnog hrvatskog “mindseta”, načina razmišljanja kako bi došli do bolje i naprednije Hrvatske, koji se nažalost teško prima kod bilo koje aktualne naše političke opcije.

Iako ni Bakić nije bez mana kada nastupa na hrvatskoj javnoj sceni, ipak je s ovim projektom snažno uzdrmao usnuli obrazovni sustav, odnosno prvenstveno pokrenuo škole i učitelje informatike koji su pokazali da se može uvesti napredni program bez problema u obrazovni sustav, makar kao izvannastavna aktivnost, samo ako postoji volja i želja.

To je vrlo važno u situaciji kada se lome koplja oko uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u naše osnovne škole. Kaskamo s time već godina, nikako da krenemo naprijed, a informatika i dok se danas uči kao izborni predmet, ona je zahvaljujući neadekvatnom programu i udžbeniku koji je napisan još 1993. godine postala djeci gotovo, pa dosadan predmet. Stoga puno toga ovisi i o učiteljima i ravnateljima koji se znaju prilagoditi izazovima vremena, posebice na ovom području u kojem se svaki dan nešto mijenja. Zbog toga je velika stvar ono što je uspio napraviti Nenad Bakić u hrvatskim školama uvođenjem projekta BBC mikro:bit.

Jedan od glavnih zagovornika STEM revolucije u Međimurje je mag. inf. Dejan Drabić i njegova udruga MIS (Mladi informatičari Strahoninec) koji je jednu malu udrugu zahvaljujući zapravo sukobu s lokalnom vlašću svoje općine, preselio u Čakovec i time u samo dvije godine napravio značajan iskorak u okupljanju i radu djece na radionicama i tečajevima naprednih informatičkih tehnologija.

Tome je doprinijelo umrežavanje s udrugom Međimurski informatički klub i Tehnološko-inovacijskim centrom, te su u proteklom razdoblju zajedničkog djelovanja postigli značajne rezultate u radu s djecom u Međimurju na području STEM-a.

Osim sve većeg zanimanja za tečajeve na kojima školarci stječu napredna informatička znanja, jer je sve bazirano na povezivanju i razumijevanju onoga što se uči i radi, članovi udruga MIS i MIK postižu sjajne rezultate na državnim školskim i mnogim drugim natjecanjima u koja se uključuju.

Dejan Drabić
Mag. inf. Dejan Drabić, udruga MIS

Koliko je ovo područje životno važno danas i sutra, govori subotnje velika zanimanje roditelja i učenika koje su Dejan Drabić i suradnici upoznali s tečajevima koje oni za osnovnoškolce i srednjoškolce organiziraju u predstojećoj školskoj godini.

– Vrlo je važno stjecati znanja bez kojih se ne može uspjeti u 21. stoljeću, rekao je Drabić za Međimurske novine zbog čega već duži niz godina radi na ovom projektu, najprije u Strahonicu, a sada i u Čakovcu i dodao:

– Okosnica našeg projekta su znanja za novo vrijeme koja se svode na englesku skraćenicu STEM: znanost (Science), tehnologija (Technology), inženjerstvo (Engineering) i matematika (Mathematics). To, naravno, ne znači da i druga znanja nisu važna, no činjenica je da su države koje su stavile naglasak na STEM obrazovanje značajno profitirale u svojem ukupnom razvoju koji se temelji na inovacijama. Želimo ta najnaprednija znanja prenijeti našoj djeci u Međimurju, da uz školovanje i stjecanje diplome, sutra mogu konkurirati za odlično plaćena radna mjesta programera ili nekih drugih stručnjaka u ovom području ne samo u našem kraju, već i u Zagrebu ili bilo gdje u svijetu.

Predstavljeno je sedam informatičkih tečajava koje vode stručnjaci u svojim područjima (Miljenko Blažeka, Viktor Lazar, Goran Levačić, Renato Železnjak i Dejan Drabić) i svi će krenuti u narednih mjesec dana. Održavaju se jednom tjedno u sljedećim terminima: Moj prvi program i Web dizajn i razvoj sučelja (ponedjeljkom), Algoritmi 1 (utorkom), Algoritmi 2 i Algoritmi logo (srijedom), Robotika (četvrtkom), Algoritmi (petkom). Početak je u obično u 19,15 sati i traju dva školska sata. U udruzi se može saznati i o drugim aktivnostima i radionicama u koje se mogu uključiti zainteresirana djeca.

Prijave se primaju isključivo putem obrasca koji se ispunjava na web stranici MIS-a, a s obzirom da se tečajevi popunjavaju u ubrzanom ritmu, poželjno je da se prijava ispuni što prije: www.udruga-mis.hr/aktivni-tecajevi/.

Termini informatičkih tečajeva za školarce za predstojeću školsku godinu koji će se održavati u TICM-u

 

Predstavljanje informatičkih tečajeva u Čakovcu
Predstavljanje informatičkih tečajeva za školarce održano je u subotu u zgradi TICM-a
Informatički tečajevi za školarce
Roditelji i djeca su sa zanimanjem pratili predstavljanje nove “sezone” informatičkih tečajeva za školarce

Ostavi komentar