Međimurci obožavaju zlatni delišes ili jonagold!

berba jabuka 2
Franjo Obadić iz Palovca

– Zlatni delišes, jonagold i idared trenutno su najpopularnije i najtraženije sorte jabuka u Međimurju, poručuje Franjo Obadić, voćar iz Palovca. Ljudi su se nekako podijelili na one koji vole slatke i sočne sorte poput zlatnog delišesa, drugi vole kisele kao što je jonagold,a ima i onih kojima više paše slatko-kiselkasti okus, dakle nešto između čime se odlikuje idared.

Naravno, okusni pupoljci u svakoga su drukčiji pa će svatko za sebe odabrati okus koji mu paše. No, ove tri nekako su najzastupljenije i najtraženije jabuke. Uz okus, kupnju jabuka, kaže, diktira i njezina namjena, odnosno traži li se voćka za trenutnu konzumaciju ili pak za duže stajanje za što pak je vrlo popularna Granny Smith. Nju odlikuje naglašena kiselkastost, tvrdog je i sočnog mesa koje stajanjem postaje mekše. 

Istina, i u našu zemlju neprestano prodiru novostvorene sorte koje osvajaju ljudska nepca jer je opće poznato kako je jabuka proglašena kraljicom voća. A jedan od momenata za taj naziv je i njezina blagotvornost za naš organizam.

Priču o jabukama donosimo u novom broju Međimurskih novina koji je u prodaji od petka, 23. listopada.

Ostavi komentar