13.1 C
Čakovec
Subota, 3 lipnja, 2023

MDS protiv centralizacije zdravstvenog sustava

Međimurski demokratski savez šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo:

Ministarstvo zdravstva uputilo je članovima radne skupine za izradu zakona prvi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se uglavnom predlaže centralizacija cijelog sustava.

Međimurski demokratski savez protivi se prijedlogu ministra Beroša, jer je ovo još jedan primjer centralizacije države, kojim će se o zdrastvenoj zaštiti u Međimurju odlučivati u Zagrebu, a ne u Međimurju. U Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti želi se doslovce “potezom olovke” oteti Županiji njezinu imovinu i osnivačka prava za: Opću bolnicu Čakovec, Zavod za hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo. Stanovnici županije i Međimurska županija ulagali su vlastita sredstva u naše zdravstvene ustanove, Županijska bolnica Čakovec izgrađena je samodoprinosom stanovnika Međimurja!, da bi im se na kraju uskratila mogućnost da upravljaju njima, a time i sustavom zdravstvene zaštite. Sustavom kojim se godinama uspješno upravljalo i koji je dobivao priznanja od te iste države.

Naime, ministarstvo zdravstva uputilo je članovima radne skupine za izradu zakona prvi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se uglavnom predlaže centralizacija cijelog sustava.Predlaže se da sve opće i specijalne bolnice na županijskoj razini, njih 57, dobiju novog vlasnika – državu.

Također se predviđa ukidanje 21 županijskog zavoda za javno zdravstvo, a ostao bi samo Hrvatski zavod za javno zdravstvo.I županijski zavodi za hitnu medicinu, njih 21, također bi trebali zatvoriti vrata i kao “vrhovno tijelo” ostao bi Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Dijelom se šire ovlasti domova zdravlja, a liječnici koji u njima rade u privatnim ordinacijama ubuduće bi morali obavljati sve one poslove za koje u domu zdravlja drže da su nužne. Točnije, ne bi mogli odbiti obaviti posao koji je u opisu rada doma zdravlja.

Kao osnovni razlog za pokretanje ove centralizacije u zdravstvenom sustavu nije zapravo racionalizacija, koja u ovakvim slučajevima služi kao alibi, jer se neće mnogo uštedjeti. Država već sada kontrolira najveće troškove; plaće i limite potrošnje po bolnicama, a također je važna činjenica da 75 % dugova u zdravstvu prave Klinički centri koji su već sada pod upravom države.

Po našem mišljenju, tim više dolazi do izražaja politička dimenzija ove centralizacije, a to je namjera centralizirane države, a što Hrvatska svakako jest, da upravlja sa svim aspektima života svojih građana.

Predsjednik MDS-a:

Željko Pavlic

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,592FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE