Matija Posavec otkrio pod kojim uvjetima bi sve međimurske škole za dvije godine mogle prijeći na jednosmjensku nastavu

Matija Posavec na konferenciji za novinare u povodu početka školske godine

U dvorištu Osnovne škole Strahoninec, ispred započete dogradnje školske dvorane radi stvaranja uvjeta za prijelaz na jednosmjensku nastavu održana je konferencija za novinare povodom prvog dana nove nastavne godine.

Na njoj je bilo govora o školstvu u Međimurskoj županiji, provedenim ulaganjima i projektima te planovima u narednom razdoblju.
Vezano uz planove u školstvu, za Međimurske novine, župana Matiju Posavca pitali smo koliko vremena bi trebalo da privedu nastavu u svim međimurskim školama kojima je Županija osnivač u jednu smjenu, budući da je resorni ministar Radovan Fuchs najavio da je država osigurala sredstva za prijelaz škola na jednosmjensku nastavu.
-Ako ćemo imati dovoljno novca za dvije godine možemo imati sve škole u jednosmjenskoj nastavi. Mi ćemo se javljati na sve raspisane natječaje, kazao je župan. Od skoro dvije i pol milijarde kuna za prijelaz na jednosmjensku nastavu koliko je osigurano na razini države, rasporede li se ta sredstva ravnomjerno po svim županijama i gradovima, očekujem najmanje 200 milijuna za obrazovanje za nas. Za taj novac možemo napraviti strahoviti iskorak već u narednih godinu dana. Pod uvjetom da taj novac dođe i možemo odmah pokrenuti izvođenje radova, kazao je Posavec.

Država iz mehanizma za oporavak osigurala 2,3 milijarde kuna za dogradnju i adaptaciju osnovnih i srednjih škola

Objasnio da ministar planira da sve škole u Hrvatskoj do 2029. budu u jednosmjenskoj nastavi. Dodao je: Sredstva za prelazak škola u Hrvatskoj u jednu smjenu osigurala bi se iz dva izvora. Prva je mehanizam za oporavak i otpornost EU, u kojemu je 2,3 milijarde kuna predviđeno za dogradnju i adaptaciju osnovnih i srednjih škola, odnosno stvaranje uvjeta za jednosmjensku nastavu. To je u ovom trenutku premali novac, ali kroz koji mjesec počinje i sedmogodišnji plan korištenja europskih sredstava u kojemu će za razliku od prethodnog financijskog biti i prostora privlačenje sredstava za gradnju škola. Povlačenje sredstva ovisi o tome koliko su osnivači spremni s dokumentacijom kandidirati se na raspisane natječaje.

Već danas 60 posto međimurskih škola u jednoj smjeni

Župan Posavec je kazao da je već danas 60 posto škola kojima je osnivač Međimurska županija u jednosmjenskoj nastavi, ali da se nastavlja s izradom projektne dokumentacije. U izradi je dokumentacija za školu Mursko Središće. Uz to je potrebno je izgraditi školu u Nedelišću, s Gradom Čakovcem i 4. osnovnu školu u Čakovcu. U općini Sveti Juraj na Bregu škola je prilagođena za jednosmjensku nastavu. Domaćin konferencije za novinare bio je Josip Šipek, ravnatelj Osnovne škole Strahoninec i Franjo Lehkec, načelnik Općine Strahoninec. Uz župana o aktualnostima na početku školske godine govorili Blaženka Novak pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Irena Branović, policijska službenica za prevenciju PU međimurske .

Ostavi komentar