Danas je Međunarodni dan materinjeg jezika

Međunarodni dan materinjeg jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

UNESCO-ov dokument 16/C iz 1970. godine kaže »Materinski jezik označuje put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti.«

Međunarodni dan materinskoga jezika prihvaćen je na prijedlog Bangladeša, piše The Days of the year. Kada je 1947. u Britanskoj Indiji prestala britanska kolonijalna vlast, stvorene su dvije neovisne države, Indijska Unija (s hinduskom vjerskom većinom) i Pakistan (s muslimanskom većinom). Bile su podijeljene i neke indijske etničke provincije. Tako je Bengalija podijeljena na indijsku saveznu državu Zapadni Bengal (glavni grad Kalkuta) i na nekadanju pakistansku pokrajinu Istočni Bengal, teritorijalno nepovezanu s glavninom Pakistana. Pakistanska je vlada provodila centralističku politiku. Među ostalim je nametala jezik urdu cijelomu ondašnjem Pakistanu. Ali kada su organizirali prosvjed 1952., mnogi od njih su uhićeni, a na kraju je policija otvorila vatru i nekoliko studenata je ubijeno.

Ovaj je događaj pokrenuo javnu reformu i na kraju doveo do ponovnog dobivanja službenog statusa bengalskog 1956. godine, a Međunarodni dan materinskog jezika postavljen je u znak sjećanja na ove vrste tragičnih događaja.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE