23.9 C
Čakovec
Četvrtak, 31 kolovoza, 2023

Materija zvuka izložba Bojana Miljančića

Crteži i slike odabrani su iz autorova ciklusa Materija zvuka i izloženi u Galeriji povodom 50. majskog muzičkog Memorijala Josip Štolcer Slavenski.

Okupljene uzvanike u Galeriji Centra za kulturu uvodno je pozdravila dr.sc. Maja Žvorc, hist. art, dok je o samom autoru i njegovim radovima govorila Nevenka Šarčević, mag.hist.art., ujedno i autorica predgovora kataloga.

– Miljančićevi crteži pretežno su malih formata, nalikuju zapravo na usputne skice, slobodne improvizacije i bilješke na marginama. Izvedeni su olovkom ili ugljenom na papiru, a poneki su još i premazani različitim emulzijama, nerijetko s bazama koje diskretno koriste i neslikarske materijale poput pijeska ili zemlje. Riječ je o slobodnim varijacijama kod kojih je obaveza ruke da prevodi iskustvo duha.”

Izložba obuhvaća slike i crteže Bojana Miljančića, djela nastala u razdoblju 2022./2023. godine. Brojni gosti ispunili su Izložbeni salon. Uvijek kad se predstavljaju domaći autori na otvorenju se okupi lijep broj likovne publike, što se dogodilo i ovog četvrtka. Miljančić se osim slikarstva bavi ilustracijom, audio-video produkcijom, glazbenom produkcijom u sklopu multimedijalnog tonskog studija. Te je osnivač multimedijalnog projekta pod nazivom Eikonoise, koji okuplja vrsne glazbenike i umjetnike iz različitih područja kod nas i u inozemstvu. Njegovo glazbeno stvaralaštvo itekako se isprepliće i osjeća u likovnom izričaju stoga je naziv izložbe “Materija zvuka” sjajan odraz njegovih umjetničkih inspiracija.

BOJAN MILJANČIĆ
Bojan Miljančić, akademski slikar i multimedijalni umjetnik rođen je 1980. godine u Čakovcu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2003. godine, u klasi Zlatka Kauzlarića-Atača, uz komentorstvo Marcela Bačića. Iste godine počinje se baviti pedagoškim radom i raditi kao profesor stručnih predmeta u području likovne umjetnosti i dizajna. Radio je kao profesor likovne umjetnosti na Glazbenoj školi u Varaždinu i kao stručni suradnik na studiju Multimedija, oblikovanje i primjena na Veleučilištu u Varaždinu. Od 2009. – 2016. godine radi u Graditeljskoj školi Čakovec kao profesor crtanja, teorije oblikovanja i drugih stručnih predmeta u području likovne umjetnosti, fotografije i dizajna. Osim slikarstva bavi se ilustracijom, fotografijom, video produkcijom i glazbenom produkcijom u sklopu  multimedijalnog tonskog studija. Autor je glazbe nekoliko kazališnih predstava, zvučnih instalacija i glazbe u dokumentarnim i eksperimentalnim filmovima. Izlagao je na samostalnim i brojnim skupnim izložbama. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja.
Nastupao je 2017. na glazbenom festivalu Dani Milka Kelemena, i brojnim sličnim međunarodno priznatim manifestacijama. Godine 2014. osniva multimedijalni projekt pod nazivom Eikonoise, koji okuplja vrsne glazbenike i umjetnike iz različitih područja kod nas i u inozemstvu. U svom radu i transmedijskom pristupu stvaralaštvu, osim slikarstva i crteža, istražuje zvuk kao umjetnički medij.

Galeriju pogledajte ovdje (BOJAN MILJANČIĆ)

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar

Prethodni članak
Sljedeći članak

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE