Juniorski ITF u Čakovcu: Igra čak 7 mladih Amerikanaca, u pratnji sina Nicholasa stigla i Mary Joe Fernandez

TK Franjo Punčec oživio je čakovečke hotelske kapacitete i turistički potencijal i usprkos velikim izazovima aktualne zdravstvene krize po prvi put je organizirao ITF turnir pod nazivom Croatia Junior Open za juniore i juniorke do 18 godina.

Igraju tenisači iz 20-ak zemalja svijeta

Oko 150 igračica i igrača, te njihova pratnja iz dvadesetak zemalja boravi već nekoliko dana u Čakovcu. Turnir je visokog trećeg ranga, interes je veliki: prijavilo se više od pet stotina igrača i igračica iz cijelog svijeta, no na njemu nastupa tek stotinjak njih na osnovu ITF ranga, plasmana iz kvalifikacija ili pozivnice organizatora.

U glavnom turniru ili kvalifikacijama igraju igrači iz SAD-a, Slovenije, Francuske, Rusije, Češke, Srbije, Argentine, Bugarske, Italije, Danske, BiH, Poljske, Kanade, Slovačke, Švedske, Mađarske, Austrije, Njemačke, Ukrajine, Irske, Švicarske i Hrvatske.

U kvalifikacijama je nastupilo 64 igračica i igrača (po 32 u svakoj kategoriji), a isto vrijedi za glavni ždrijeb.

U subotu i nedjelju 22. i 23. 5. na rasporedu su bili kvalifikacijski susreti, a od ponedjeljka 24. do petka 28. svibnja igraju se susreti glavnog turnira. Iako vremenski uvjeti nisu naklonjeni tenisačima, u ponedjeljak je krenuo glavni turnir i odigrani su susreti 1. kola, dok je za utorak predviđeno 2. kolo.

Ono što je posebno zanimljivo je da u Čakovcu igra veliki broj iz SAD-a. Čak sedam mladih američkih igrača je u ždrijebu glavnog turnira, kao i 1. nositelj cijelog turnira Ethan Quinn, 44. junior svijeta koji je nakon malo poteškoća u prvom meču ušao u 2. kolo.

Proslavljena američka tenisačica u Čakovcu

Kad smo već kod Amerikanaca treba reći da posebnu pozornost privlači dolazak u Čakovec jedne od najboljih američkih tenisačica u singlu, te posebice u parovima ’90-ih Mary Joe Fernandez, čiji sin Nicholas Godsick također igra na ovom turniru.

Fernandez je 1990. godinu završila kao 4. tenisačica svijeta, a u karijeri je igrala tri Grand Slam finala u pojedinačnoj konkurenciji i osvojila je 2 Grand Slama u parovima. S partnericom L. Davenport osvojila je Championship 2006. godine u parovima, dok je također u istoj konkurenciji osvajačica dvije zlatne medalje na OI u Barceloni i Atlanti.

Osvojila je i pojedinačnu broncu u Barceloni, uz pregršt drugih brojnih velikih rezultata na WTA touru. Tenisku karijeru završila je 2000. godine.

Slavna američka tenisačica Mary Joe Fernandez u Čakovcu

Mary Joe je inače udana za jednog od najpoznatijih svjetskih teniskih agenata-menadžera Tonyija Godsicka (agent Rogera Federera, Alexandra Zvereva, Juan Martina del Potra, Coco Gauff itd), a njihov sin  pokušava izgraditi tenisku karijeru i majka ga prati na ovom turniru. Nicholas je bio u ponedjeljak uspješan i na terenu te je sigurno prošao prvo kolo.

Inače, teniski klub Franjo Punčec Čakovec više od 20 godina organizator je međunarodnih teniskih turnira iz kalendara Tennis Europe (Croatia cup 12&U i Marin Šuica junior open 16&U) i ITF Futures turnira.

Više nego uspješno održano šezdesetak međunarodnih turnira na kojima je nastupilo više od 3.000 natjecatelja iz 56 država Europe i svijeta, a Tennis Europe proglasila je čakovečki turnir Croatia cup najboljih u Europi 2014. godine u konkurenciji više stotina turnira.

Rezultate turnira možete vidjeti OVDJE.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar