MARTINJSKE VESELICE: Donosimo pregled kamo za Martinje 2019!

martinje cmrecnjak

Martinje se i ove godine slavi po međimurskim bregima i vinskim kućama, stoga vam u nastavku donosimo sažetak najvećih martinskih fešti na otvorenom. Uz to se diljem Međimurja u ugostiteljskim objektima slavi Martinje uz nezaobilaznu ceremoniju krštenja mošta, stoga na vrijeme rezervirajte svoje mjesto da ne ostanete kratkih rukava. Podsjećamo ujedno, ako ćete popiti koju čašicu više, ne sjedajte za volan kako bi svima Dani Martinja ostali u ugodnom, zdravom i dragom sjećanju.

ČAKOVEC

Martinjska fešta na Trgu republike

U petak 8., i subotu 9. studenog u Čakovcu se po prvi put održava manifestacija Mlado Međimurje – Martinje  u Čakovcu. Na njoj će se svojim mladim vinima predstaviti deset vinarija iz Gornjeg Međimurja – Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Horvat, Jakopić, Knehtl – Medenjak, Kocijan, Kunčić, Preiner, Štampar i Tomšić.

Po uzoru na svjetski poznate vinske regije Austrije i Francuske, gdje se odabrana mlada, buteljirana vina nude na tržištu samo dva do tri mjeseca nakon berbe, svoja mlada vina berbe 2019. godine moći ćete kušati na Trgu Republike u Čakovcu pod šatorom gdje nas očekuju vrhunska vina i hrana, glazba uživo i naravno – martinjski štimung.

Jela će se pripremati na tradicionalan i moderni način od ruku vrhunskih kuhara. Marko Palfi, najpoznatiji chef kuhinje u Međimurju pripremit će street food varijante tradicionalnih martinjskih jela i to Black Dog (hot dog sa krvavicom, dinstanim zeljem i restanim krumpirom), Burger od bunceka i hrena te Štrudlu od patke s mlincima. U ponudi će biti jela tradicionalne međimurske kuhinje koju pripremaju chefovi čakovečke pizzerije Špizza Boris Pintar, Dominik Knezić i Nino Purić koji će pripremiti krvavice, pečenice, restani krumpir i dinstano zelje. 

U petak uz DJ-a zabavljat će vas Edi Maružin i Banditi koji će svirati Gustafe, a u subotu DJ i Privat bend. 

Vrata velikog martinjskog šatora na Trgu Republike otvaraju se u petak od 17 sati, a u subotu od 10 sati i zatvaraju u 1 iza ponoći.

Vina koja međimurski vinari donose u Čakovec su mlada, živahna, lepršava s naglašenom mineralnosti te nižim postotkom alkohola. Ova su vina proizvedena od sorti rizvanac, silvanac zeleni, sauvignon, chardonnay, muškat žuti, pinot bijeli i pinot sivi.

Ove godine najbolje Martinje u Međimurje je u Čakovcu, poručuju organizatori. (sh) 

MURSKO SREDIŠĆE 

Krštenje mošta uz tamburaški sastav Tambura!

Grad Mursko Središće i Turistička zajednica grada Mursko Središće organiziraju tradicionalnu proslavu povodom Martinja. Ovaj izuzetno posjećeni događaj održat će se 8. studenoga u petak u Gradskom parku u gradu Mursko Središće s početkom u 17 sati. 

Građani će moći besplatno degustirati vino, uživati u pečenim kobasicama, kestenima, kolačima te kuhanom vinu i čaju. Za što veseliju atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Tambura“  te će se naravno, „krstiti mošt“. (sh) 

ŠTRIGOVA

Degustacije mladog vina kod vinara i fešte u lokalima

Martinjske fešte u štrigovskom kraju čekaju vas u ugostiteljskim objektima i kod vinara. U restoranu Terbotz, 9. studenog, uz prethodnu rezervaciju uživajte uz TS Podrumari i Aquarius band, martinski meni te nazdravite uz čašu mladog vina s početkom u 19 sati. Vinska kuća Kossi povodom Martinja, 9. studenog, s početkom u 19:00 organizira degustaciju mladih vina za grupe po najavi. Ceremoniju krštenja mošta vodit će biskup Martin međimurski od Štrigovčak brega. Martinjska večera održat će se u kavani Orijent, 9. studenog, s početkom u 19 sati. Kroz cijelu večer zabavljat će vas živa glazba. Vinska kuća Hažić za vas ima otvorena vrata 8. i 9. studenog. Za vas su pripremili degustaciju mladih vina i razgled podruma uz pečene kestene i mamin desert koji se savršeno sljubljuje s mladim vinima. Potrebne su rezervacije. 

Vinari Međimurske vinske ceste će povodom Martinja 8. i 9. studenog imati degustacije prema najavama: Vinska kuća Cmrečnjak, Vinska kuća Horvat, Vinska kuća Danice i Borisa Novaka, Vinska kuća Knehtl – Medenjak i vinska kuća Kunčić.  

SVETI MARTIN NA MURI 

Neizostavna gulašijada 

Centralna fešta u Svetom martinu na Muri održat će se u subotu, 9. studenog, kada se kuha tradicionalni Martinski vinski gulaš. Za dobru atmosferu brinut će TS Kumovi i Svetomartinski Vajnček, a proglasit će se i najbolje vino te izvršiti obred tradicionalnog krštenja mošta u vino. Na samo Martinje, 11. studenog, kad je i Dan Općine Sveti Martin na Muri, održat će se tradicionalni blagoslov vina, uz podjelu besplatne pečene guske i kestena. (sh) 

NEDELIŠĆE 

Jubilarno Martinje u subotu 

Turistička zajednica općine Nedelišće poziva sve ljubitelje domaće hrane i dobre kapljice na jubilarno 15. izdanje Martinja u Nedelišću koje se održava u subotu, 9. studenog, u dvorani MESAP-a s početkom u 10 sati. (dv) 

Ostavi komentar