Marta Dvanajščak iz Jurovčaka: Zlatna žutica uništila nam veliki dio vinograda

Marta Dvanajščak
Marta Dvanajščak iz Jurovčaka

Zlatna žutica vinove loze uzela je maha u međimurskom vinogorju, a posljedice mogu biti porazne. Za nekoliko bi godina u potpunosti mogli ostati bez vinograda ako se problem ne podigne na državnu razinu.

Prošle smo godine prvi put u našem vinogradu zamijetili nekoliko trsova zaraženih zlatnom žuticom. Odmah smo počeli s tretiranjima kako bismo suzbili američkog cvrčka, vektora zlatne žutice, no, nažalost, nije bilo pomoći. Ove je godine bilo puno gore, zaražen nam je veći dio vinograda, ostalo je samo nešto malo trsova muškata koji su, očito, najotporniji – ispričala nam je Marta Dvanajščak iz Jurovčaka, koja u svom vinogradu ima preko 10.000 trsova.

Simptomi zlatne žutice koja se ovih mjeseci rapidno širi međimurskim vinogorjem vidljivi su od početka lipnja pa do kraja vegetacije. Listovi trsa zaraženog zlatnom žuticom počinju žutjeti i uvijati se prema dolje, a kod stiskanja rukom oni se drobe, što nam je na licu mjesta pokazala Marta.

Najveći problem su zapušteni vinogradi

Milorad Šubić pregledao nam je vinograd i upoznat je sa situacijom. Ako se odlučimo za novi nasad, moramo pozvati fitosanitarnog inspektora na procjenu štete pa da se onda možemo prijaviti za natječaj. Ali pitam se tko će mi garantirati da se bolest neće ponovno pojaviti na mladim nasadima. Velika je briga oko mladog vinograda, ja sam već stara, a moja djeca rade. Ne mogu reći svojoj djeci da ostave posao i krenu obrađivati vinograd –  kazala je ogorčeno vlasnica vinograda.

Najveći su problem mali zapušteni vinogradi s kojih se jako brzo širi fitoplazma, uzročnik zlatne žutice, na zdrave vinograde. Neki ni ne znaju da imaju žuticu u svom vinogradu, a s druge strane ljudima je nelagodno prijaviti susjede koji u svom vinogradu imaju žuticu – istaknula je Tatjana iz vinogradarske obitelji Hažić koja živi u Martinom susjedstvu u Jurovčaku i dodala da bi jedno od rješenja bilo da se održe predavanja o zlatnoj žutici i za male vinogradare te da se tako s njom upozna cijelo lokalno stanovništvo, pa i oni koji imaju tek nekoliko trsova na svom imanju.  

Kako saznajemo, svi vinogradari koji imaju nasade zaražene zlatnom žuticom mogu se prijaviti na natječaj za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama. Potpore mogu ostvariti sve pravne i fizičke osobe koje su upisane u Upisnik poljoprivrednika, no osnovni je preduvjet provođenja mjere da je za to područje županija proglasila elementarnu nepogodu i da šteta nasada iznosi najmanje 30 posto. Troškovi financiranja obuhvaćaju krčenje uništenog nasada, kupnju i sadnju sadnica višegodišnjeg bilja.

Ostavi komentar