Pripremanje jela ispod peke tradicija je stara više od dvije tisuće godina.
Iako su nam dostupne sve vrste suvremenog pripremanja mesa i povrća u posudama i svakojakim modernim uređajima, čovjek je ostao vjeran vatri, žaru i pepelu, pa tako jela ispod peke predstavljaju posebnu deliciju koja je omiljena svim ljubiteljima dobrog mesa.
Priprema jela ispod peke, iako izgleda lako, nije jednostavna i za to je potrebna vještina, dobar izbor posude, priprema kvalitetnog žara od dobrog drveta i kreativnost. Ukratko, za dobru peku, potreban je pravi majstor.
Jednog majstora pronašli smo u Gardinovcu. Mario Paler, rođeni Gardinovčan, poznat je po pripremi savršene peke. Zatekli smo ga u vatri i dimu, u svojoj kući u Gardinovcu gdje živi sa svojom izabranicom Andreom i malim, tromjesečnim kćerkicama, blizankama Miom i Tiom.
Kako pripremiti fantastičnu peku pročitajte u članku autorice Aleksandre Sklepić u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od petka, 13. kolovoza možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.