Marija Belalov iz Čakovca jedna je od naših poznatijih proizvođačica kiselog zelja koja svoje povrće plasira na čakovečkom placu i to praktički cijele godine.
Naši povrtlari polako skidaju posljednji urod sa svojih povrtnih gredica i proizvodnju sele, ako sele u plastenike i staklenike. Urod koji ne plasiraju na tržište u svježem stanju prerađuju u zimnicu, pekmeze, sokove, marmelade i slično.
No, glavnina posla, barem kod onih koji uzgajaju zelje, svodi se na kiseljenje kako rezanog tako i cijelih glavica. Marija Belalov iz Čakovca ostala je vjerna tradiciji pa tako i svoje zelje kiseli onako kako se to uvbijek radilo u njenoj obitelji.
Nekad su ljudi govorili da se na dno bačve treba staviti i jedan čavao kako bi zelje bilo tvrdo te zrnje kukuruza za lijepu žutu boju.
Na koji način ona kiseli zelje te glavice za sarmu pročitajte u tiskanom izdanju aktualnog broja Međimurskih novina koji je u prodaji od petka, 3. prosinca.