Majzek na kanalu u Međimurju fotografirao riječnog raka koji i dalje živi ovdje

Riječnog raka Majzek je pronašao i fotografirao na jednom kanalu u Međimurju

U svojoj knjizi pod nazivom “MEĐIMURSKO JE,“ međimurski istraživač prirode, Josip Horvat Majzek, u poglavlju “Člankonožci“ među ostalim opisuje i riječnog raka, fotografiranog na tom lokalitetu na jednom kanalu u Međimurju.

– Proteklih dana nakon dužeg vremena posjetio sam taj lokalitet te sam se ugodno iznenadio kad sam opazio nekoliko riječnih rakova. Ovog ogromnog mužjaka riječnog raka, starijeg više od pet godina uhvatio sam rukom te ga nakon kratkog fotografiranja, leđnom stranom vratio u njegovo prirodno stanište, kazao je Majzek u razgovoru za Međimurske novine uz napomenu da ne želi otkriti točnu lokaciju kako ne bi došlo do njegovog “izlova” i nestanka iz našeg kraja.

Rakovi ove vrste su noćne i životinje koje žive na dnu, nisu pretjerano teritorijalni, ali iskazuju agresiju u slučajevima kada im je prostor ograničen. Riječni rak često i u velikom broju ugiba od račje kuge koju su donijele neke strane vrste rakova. Osim toga, neke američke vrste su agresivnije od autohtonih europskih vrsta, pa ih u borbi za prostor i hranu potiskuju iz njihovih staništa, a kako brzo rastu i razmnožavaju se, gotovo ih je nemoguće nadzirati. Zbog navedenog je riječni rak u Hrvatskoj u potpunosti zaštićen zakonom, pa je u skladu s tim njegov lov zabranjen.

Ostavi komentar