Mađerkin breg nazvan je po plesačici iz Budimpešte

 U Međimurju, ali i mnogo šire, više nema osobe koja nije čula za Mađerkin breg smješten u Robadju u općini Štrigova, no malo je poznato kakve tajne krije naš najpoznatiji vidikovac.

Priču o Emiliji Krauthaker, plesačici mađarskog podrijetla, po kojoj je vidikovac i dobio naziv, ispričao nam je njezin susjed šezdesetpetogodišnji Antun Zadravec.

Ovaj cijeli brijeg nekada se nazivao Krauthakerov brijeg, po veleposjedničkoj obitelji koja je ovdje obitavala. Brijeg je naslijedio sin Albin te njegova sestra, mislim da se zvala, Terezija koja se udala u obitelj Strahonju, veletrgovce iz Čakovca. Na prvom dijelu brijega živjela je obitelj Strahonja, a na drugom dijelu brijega živio je njezin brat sa svojom ženom Emilijom, započeo je priču naš sugovornik.

Emilija, poznatija među pukom kao Mađerka, u Robadje se doselila oko 1940. godine nakon što se udala za Albina koji je bio mađarski oficir. Nakon rata 1945. godine Albina su ubili partizani koji su netom došli na vlast i Mađerka je ostala sama. Potomke nisu imali.

Bila je fajna ženska i izuzetno simpatična, uvijek zrihtana. Bila je dama među seljacima, nas djecu učila je plesati. Nosila je hlače, što je bila velika promjena tada, ali i prekrasne suknje,  rekao nam je Antun.

Cijeli članak o misteioznoj Emiliji Krauthaker, zvanoj Milostiva, pročitajte u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od sutra, petak 8. svibanj, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Antun Zadravec
Antun Zadravec poznavao je Milostivu Emiliju kao dječak te nam je pokazao gdje se je nekada nalazilo njezino gospodarstvo

Ostavi komentar