Bez našeg Macana ne bi bilo današnjih gimnastičkih uspjeha

Na današnji dan 1991. godine poginuo je Marijan Zadravec Macan, omiljeni čakovečki sportaš, stradavši od mine kad je izvlačio ranjenog neprijateljskog vojnika s bojišnice.

Zahvalni gimnastičari su mu tim povodom odali počast i poslali sljedeće priopćenje:
U spomen na 26. obljetnicu smrti velikog sportaša, sportskog entuzijasta i hrvatskog domoljuba Marijana Zadravca Macan izaslanstvo čakovečkog gimnastičkog kluba koji danas nosi njegovo ime, zapalilo je na njegovom grobu svijeće i odalo dužno poštovanje čovjeku koji je zadužio ne samo Domovinu već i cijeli međimurski sport.

Marijan Zadravec Macan - obljetnica pogibijeTom prilikom Marijan Vugrinčić, tajnik Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” evocirao je uspomene na junaka Domovinskog rata, ali i osobu koja je postavila temelje današnjeg gimnastičkog uspjeha u Čakovcu.
– Bio je samouki gimnastičar i gimnastički trener koji je ljubav prema ovom bazičnom sportu prenio na mnoge generacije. No, bio je i svestrani sportaš koji se bavio s nekoliko sportova, a posebno je volio ronjenje. Bio je osoba uz koju su se povezivale sve aktivnosti na starom Partizanu (današnji Macanov dom) i starom čakovečkom kupalištu kojeg je održavao. Tragično je stradao u 42. godini života na pakračkom ratištu kada je prilikom izvlačenja ranjenog neprijateljskog vojnika nagazio na minu, rekao je tom prigodom Vugrinčić.

Marijan Zadravec Macan - obljetnica pogibijeNa njega se nadovezao Mario Vukoja, sportski direktor GK “Marijan Zadravec Macan” kazavši kako je upravo on svojim angažmanom i vizijom postavio smjernice razvoja gimnastike u Čakovcu.
– Macan je na Partizanu (današnji Macanov dom) izgradio gimnastičku jamu sa spužvama, a nakon Univerzijade 1987. godine bio je ključna osoba što su se nabavile i u taj prostor smjestile gimnastičke sprave. Mislim da bi bio izrazito sretan kada bio danas vidio ogroman broj djece koja se bave gimnastikom i zbog kojih je ta ista dvorana sada pretijesna, izjavio je Vukoja.

Počast je na grobu Marijana Zadravca Macana uz rukovodstvo, trenere i vježbače GK “Marijan Zadravec Macan” odao i predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevo Tkalčec.

Marijan Zadravec Macan bio je član 54. Samostalne bojne kada je 29. listopada 1991. u akciji u Malom Banovcu zadobio teške tjelesne ozljede prilikom eksplozije mine. Od zadobivenih rana preminuo je tri tjedna kasnije, 16. studenog u Zagrebu, a uz pune vojne počasti i uz tisuće prisutnih građana sahranjen je na Čakovečkom gradskom groblju u Mihovljanu.

Ostavi komentar