22 C
Čakovec
Petak, 26 svibnja, 2023

Ljubomir Kolarek u ime dijela vlasnika Međimurje-plina traži dvočlanu upravu

Izvanredna skupština Međimurje-plina bila je preplavljena burnim emocijama, s jedne strane dijela suvlasnika Međimurje plina čiji su predstavnici načelnici i gradonačelnici međimurskih općina i gradova, a s druge strane uprave, odnosno direktora, Nenada Hranilovića.
Izvanrednu Skupštinu tražili su gradovi Prelog i Mursko Središće, te općine Mala Subotica, Dekanovec, Podturen, Orehovica, Domašinec, Selnica, Sveti Martin na Muri, Vratišinec i Goričan, još u studenom prošle godine a zahtjev su poslali Nadzornom odboru društva kojeg biraju vlasnici podijeljeni u vlasničke grupacije.
Skupštinu je sazvala uprava Društva 10. siječnja ove godine. Kažimo odmah da na izvanrednoj sjednici nije donijeta nikakva odluka jer je glavna točka bila stanje u Međimurje – Plinu, a sve izazvano odlukom Vlade da se ustanovama plin prodaje po cijeni od 41 euro, ali samo preko firme HEP Plin Osijek, pri čemu bi svi distributeri trebali jednostrano raskinuti ugovore s ustanovama koje su opskrbljivale plinom, kako bi se onda one prebacile na opskrbu plinom iz HEP Plina Osijek po spomenutoj povlaštenoj cijeni.
Deset dobavljača u Hrvatskoj je na to pristalo, ali ne i Međimurje-plin Čakovec koji bi zbog velikog broja,1700 priključnih mjesta, jednostranim raskidom ugovora pretrpio veliku financijsku štetu, kazao je direktor Nenad Hranilović: – posljedično bi zbog nanošenje štete firmi, mogao završiti i u zatvoru.

S druge strane općine i gradovi sa svojim ustanovama, ujedno i korisnici plina koji distribuira Međimurje plin, ne mogu do plina po povlaštenoj cijeni, nego ga plaćaju višestruko skuplje. Osim što je svatko branio svoje razloge, do rješenja se nije došlo. Nenad Hranilović je kazao da je odluka Vlade bila diskriminirajuća za Međimurje plin, budući da ne može dobiti plin po povlaštenoj cijeni, a Ljubomir Kolarek, načelnik Preloga kazao j da se zbog izvanrednih okolnosti trebala češće sazvati Skupština, a ne da vlasnici o
situaciji doznaju iz medija. Naglasio je da Uprava treba odgovarati vlasnicima ili Skupština nema smisla.
Osim propitivanja i duge rasprave tko je što i kada trebao napraviti da i naše ustanove dobiju plin po povlaštenoj cijeni, nikakvog konstruktivnog zaključka nije bilo.
Jedina novina su zahtjevi koje je pročitao Ljubomira Kolarek da se proširi Uprava Međimurje plina. I to tako da Međimurje plin vode dva člana Uprave s podijeljenom odgovornošću pri čemu bi jedan član bio odgovoran za opskrbu i distribuciju, a drugi za prodaju, financije i opće poslove, koji bi se birali na natječaju. Kolarek je zatražio i promjenu društvenog ugovora radi mogućnosti organizacijskih promjena i revizije poslovanja. Tražio je i da se revizora bira putem natječaja i to uz uvjet da u referenci ima barem 10 trgovačkih društava pri čemu postojeći revizor ne bi bio isključen uz dokaze o spomenutim referencama. Zatražio je i izvještaj o društveno odgovornom poslovanju.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,523FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE