Liste čekanja za meštre kao za doktora

Kvar televizora, perilice rublja ili zamrzivača danas je prava noćna mora gotovo svakog Međimurca. S jedne strane, popravak opterećuje ionako preopterećeni kućni proračun, a s druge strane, majstora ni za lijek.

– Ne mogu sad, eventualno za mjesec ili dva, najčešći je odgovor koji se može čuti.

Poneki će vagati isplati li se čekati i računati trošak, dok će se mnogi odlučiti za kupnju novog aparata jer kartica se uvijek može provući i platiti na rate, ponekad i ne razmišljajući da će kompletni račun ipak doći na naplatu.

Slična je stvar trebate li neku manju intervenciju u kući poput sanacije pločnika, stepenica ili priključenja na kanalizaciju. Tu se radi o “sitnom” poslu koji ne stoji puno, ali zahtjeva također majstora, rad i vještinu. No, kako majstora i stručnjaka jednostavno nema, oni koji još rade kod nas teško će prihvatiti takav posao od svega par sati. Jednostavno im se ne isplati trošiti niti vrijeme niti resurse budući da imaju pune ruke posla s “pravim” projektima poput gradnje kuće, farbanja kompletnog stana, postavljanja cijele fasade, izgradnja kanalizacije ili nekih drugih vodova i dr. Sitnije poslove, naime ostavljaju za vrijeme tzv. sezone mirovanja, barem što se tiče građevine.

Takva situacija ide na ruku fušerima, odnosno majstorima koji takve poslove obavljaju u sivo-crnoj zoni i čije se ime i adresa širi usmenom preporukom. Problem je što trenutno i oni rade po cijele dane pa čak i kod njih postoji “lista čekanja”.

Više o temi pročitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje od danas možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar