9.4 C
Čakovec
Subota, 13 travnja, 2024

LEON LESAR iz Štrigove najmlađi hrvatski graditelj i restaurator orgulja

Za orgulje se kaže da su kraljica svih instrumenata, a njihovi graditelji rijetki su u svijetu. U Hrvatskoj postoji tek nekolicina njih, među kojima je i naš sugovornik Leon Lesar iz Štrigove. Prije nekoliko tjedana položio je majstorski ispit za graditelja orgulja u Hrvatskoj obrtničkoj komori, koja je tek prošle godine godine uvela ovu mogućnost.

Ljubav prema orguljama javila se dok je pohađao srednju Strukovnu i paralelno Glazbenu školu u Varaždinu. Osim sviranja na orguljama, fascinirala ga je njihova izgradnja te kako nastaje zvuk. Odrastao je u glazbenoj obitelji, a ljubav prema glazbi utkao mu je djed Ivan koji je bio poznati pjevač u raskriško-štrigovskom kraju. 

Svoj zanat ispekao je kod poznatog njemačkog graditelja orgulja Wolfganga Juliusa  Brauna, koji je u Varaždinu otvorio svoju radionicu 90-tih godina. Nakon osam godina šegrtovanja, Leon je odlučio napraviti veći korak te otvoriti svoju vlastitu radionicu u Nedeljancu. Na području Varaždinske biskupije za sad postoje samo dva majstora, uključujući Leona. 

Cijeli članak o graditelju orgulja i restauratoru Leonu Lesaru pročitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje možete kupiti od sutra, 17. siječnja, na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,151FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Zack Dust u live svirci petkom

Zack Dust

Imitatorski show by Danko Ažić

Imitator Danko Ažić