LAKŠE DO POSLA U AUSTRIJI: Od srpnja bez radne dozvole za Hrvate

radnik
Ilustracija, Foto: Pixabay

Od početka srpnja naši radnici će se lakše zaposliti u Austriji. Naime, Austrija nakon sedam godina ukida radne dozvole za Hrvate.

To znači da će se hrvatski radnici tamo moći zapošljavati puno lakše, po istoj proceduri kao i u našoj zemlji. Sve to rezultirat će i novim valom odlazaka radne snage iz Hrvatske, pa i Međimurcima kojima je ova zemlja geografski jako blizu.Stručnjaci procjenjuju da će u dvije godine iz naše države u Austriju otići oko 150.000 ljudi. To će zasigurno biti veliki udarac našem gospodarstvu i poslodavcima kojima je i sada jako teško pronaći kvalitetnog radnika, pa su primorani na uvoz radnika s istoka.

Ministarstvo rada u Austriji sastavilo je i listu za zapošljavanje stranih kvalificiranih radnika, to jest nacrt Uredbe o traženim profesijama za 2020. godinu kojom se definira potražnja za radnicima u pojedinim zanimanjima i mogućnost zapošljavanja stranih kvalificiranih radnika. Prema objavljenoj listi, u Austriji je velika potražnja u čak 54 profesija, a neka od zanimanja su diplomirana medicinska sestra, kuhar, vozač lokomotive, računovođa, zidar, stolar, keramičar, parketar i mnoga druga.

Dodatno je napravljena i lista zanimanja koja nedostaju u pojedinim austrijskim pokrajinama. Tako na primjer, u Koruškoj  nema dovoljno frizera i šminkera, u Donjoj Austriji nedostaju slastičari i staklari, u Gornjoj Austriji se traže mesari, mašinski programeri i tehnički crtači. U Salzburgu se tražesoboslikari, u Štajerskoj stručni radnici u špediciji, dok se u u Tirolu i Vorarlbergu, između ostalih zanimanja, najviše traže radnici u turizmu, odnosno hotelski radnici i kuhari. Konobari se traže u Gornjoj Austriji, Salzburgu, Tirolu i Vorarlbergu, a frizeri su najtraženiji jer nedostaju u čak šest, od devet, austrijskih pokrajina.

Prema pisanju austrijskih medija radnicima u Austriji na ruku ide i nova porezna politika tamošnje vlade koja u iduće tri godine planira osjetno sniziti stope oporezivanja dohotka.

Ostavi komentar