KUD Žiškovec na gostovanju u Rumunjskoj

KUD Žiškovec na gostovanju u Rumunjskoj
Gostovanje u Rumunjskoj

Početkom mjeseca svibnja u organizaciji HKD-a Pomurje iz Lendave i KUD-a Klokotić iz Rumunjske, folkloraši i tamburaši HKD-a Pomurje i KUD-a Žiškovec gostovali su u mjestu Klokotić u Rumunjskoj.Klokotić je mjesto u Rumunjskoj u kojem žive Hrvati, a nalazi se blizu mjesta Karaševa u kojem je najbrojnija hrvatska manjina u Rumunjskoj. Svoje putovanje iskoristili su i za obilazak Segedina u Mađarskoj i grada Temišvara u Rumunjskoj. U Temišvaru ih je dočekao Petar Hategan predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj, koji ih je vodio kroz ljepote grada i upoznao ih sa znamenitostima Temišvara. Uz njegovu pratnju stigli su i do mjesta Klokotić gdje su ih s veseljem i ljubaznošću dočekali mještani i domaćini , članovi KUD-a Klokotić na čelu sa predsjednikom društva Mihovilo Vatavom.

Nakon međusobnog upoznavanja i razmjene darova slijedilo je druženje uz tamburice i hrvatsku pjesmu.Srdačan doček članovima KUD-a priređen i u obiteljima u koje su bili smješteni. Idućeg dana u mjesnoj crkvi sv. Filipa i Jakova održana je sv. misa koju je predvodio vlč. Petar Dobra, župnik iz Klokotića, na hrvatskom jeziku, a članovi društava aktivno su se uključili u misno slavlje pjesmom i molitvom. Nakon mise održan je prigodan kulturno-umjetnički program, gdje su članovi društava prezentirali baštinu Međimurja kroz pjesmu, ples, riječ, običaj i nošnju. Za svoj nastup društva su nagrađena velikim pljeskom i osmjehom mnogobrojne publike.

Iako kilometrima od Hrvatske članovi naših društava među Hrvatima u Rumunjskoj osjećali su se kao kod kuće, čemu je zaslužna gostoljubivost i spontanost domaćina. Puni dojmova, novih iskustava i novih prijateljstava, vratili su se bogatiji i duhovno ispunjeni svojim domovima, s nestrpljenjem čekajući daljnju suradnju i ponovni susret sa prijateljima Hrvatima iz Rumunjske, u Lendavi i Žiškovcu.

Ostavi komentar