15.6 C
Čakovec
Petak, 19 travnja, 2024

Krunoslav Tilošanec sudjelovao na vrhunskoj kuharskoj edukaciji u Splitu

U Srednju školu Prelog nedavno je stigla pozivnica za edukaciju namijenjenu majstorima kuharima koju organizira ŠKMER, Kuharska Akademija u Splitu. Na toj je edukaciji sudjelovao i nastavnik Srednje škole Prelog, Krunoslav Tilošanec.

Kako je u Srednjoj školi Prelog čak sedam odličnih majstora kuhara, ujedno strukovnih učitelja kuharstva odabir nije bio lagan. Na edukaciju je od 16. do 19. studenog na kraju upućen nastavnik Krunoslav Tilošanec, a bila je namijenjena majstorima kuharima koji traže savršenstvo te žele svoj rad obogatiti posebnim idejama, tehnikama i vještinama suvremene gastronomije.

– Trening je vodio Florian Gravelle, vrhunski francuski kuhar koji je karijeru gradio u prestižnim restoranima s Michelinovim zvjezdicama duž Azurne obale i Pariza. Njegova specijalnost je mediteranska kuhinja, a unazad tri godine jedan je od vodećih instruktora Paris Campusa – Ecole Ducasse, koji se smatra svjetskim edukativnim standardom u umjetnosti slastičarstva i kuharstva. Tijekom četverodnevne edukacije usavršavali smo tehnike i specifičnosti načina pripreme vrhunskih namirnica prema konceptu prirodnosti, pripremu jela s izbalansiranim omjerom namirnica u kombinacijama odabranih menija po Haute Cusine standardima, usvajali metodologije i recepte koji se koriste u restoranima poput „Alain Ducasse at the Dorchester“ u Londonu, „Le Louis XV – Alain Ducasse a L’Hotel de Paris“ u Monaku, „Alain Ducasse au Plaza Athenee“ u Parizu, učili o odabiru i pripremi glavnih namirnica, priloga, temeljaca i krema – s načinom posluživanja i platingom (glaziranje, dekoriranje tanjura, određivanje veličine porcija i dr.), ispričao je dojmove Krunoslav Tilošanec.

Tijekom ovog treninga na različite su se načine pripremale namirnice poput plodova mora, morskih riba, kavijara, raznovrsnog voća i povrća, kvinoje i drugih žitarica, ali bilo je i janjećih kotleta, junećih pisanica, piletine i pačjih prsa. Pripremali su čak i morske ježeve.

Ova prestižna edukacija uključivala je zapravo nadogradnju na program Mediterranean Culinary Arts, poznat po tome što je namijenjen za već vrhunske profesionalce koji biraju najbolje od najboljeg, bilo da kreiraju kulinarsku ponudu, planiraju autorska jela u ugostiteljskom objektu ili mentoriraju mlađe kolege. Nastavnik Tilošanec dugogodišnji je vrstan kuhar koji će novostečena znanja i vještine dijeliti sa svojim učenicima i kolegama u Srednjoj školi Prelog. Odlazak na ovaj elitni trening omogućen mu je iz sredstava koja su za Srednju školu Prelog osigurana iz programa Regionalnog centra Zabok. (Sanja Kovačić)

Foto: Krunoslav Tilošanec

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE