Krunoslav Bedi: – Ideje imaju zvuk i izgled beskonačnosti

Krunoslav Bedi
Krunoslav Bedi, multimedijalni umjetnik

– Ideja je beskonačna i bez nje umjetnosti nema. Primjena umjetne inteligencije približila je umjetnički izričaj svima, a umjetničko istraživanje i stvaranje postalo je svima dostupno. Programi generativne umjetne inteligencije (AI) alati su kojim autor kreira svoju ideju, misao i viziju, u umjetničko djelo, naglasio je Krunoslav Bedi pred probranom publikom okupljenom u Domu kulture Murai u Pleškovcu. Program je organiziran povodom obilježavanja Dana Općine sveti Juraj na Bregu, pa je tako domaća publika upoznala umjetničko stvaralaštvo rođeno uz pomoć umjetne inteligencije s umjetničkim potpisom Krunoslava Bedija, multimedijalnog umjetnika iz Čakovca.

U razgovoru autora i Kristine Jančec, profesorice povijesti umjetnosti,  predstavljen je umjetnički koncept nazvan”Sanjarenje/ Daydreaming”. Publika je ponajprije upoznala Bedijevu pjesmu “Sanjarenje” kroz snimku i naraciju u izvedbi Zrinka Kapetanovića. Bedi je stihove pjesme pretočio u sedam umjetničkih slika primjenom AI tehnologija, a one su prvi put predstavljene domaćoj javnosti na sedam slikarskih štafelaja. Kreativno jednosatno druženje otvorilo je pitanja izazova korištenja novih tehnologija u domeni umjetničkoj izričaja.

U ime domaćina, Kreativnog edukativnog centra Murai, okupljene poklonike umjetnosti pozdravila je Bojana Španiček Kanoti, a kreativnom druženju nazočili su između ostalog Anđelko Nagrajsalović, načelnik  Općine Sveti Juraj na Bregu i Ervin Vičević, načelnik Općine Selnica.

Krunoslav Bedi doktor je informacijskih znanosti i srednjoškolski profesor računalstva. Nakon svjetskih priznanja i izlaganja u Parizu, Milanu, Rimu, Veneciju, Doncasteru, Washingtonu i Londonu, njegov otvoren um i inovativni pristup promišljanja o svakodnevnim temama, zasigurno će ga odvesti u nove, neslućene umjetničke vizije. Jer kako poetikom progovara u pjesmi “Sanjarenje”

“Nismo stvoreni za zebnju, tugu i praznine koje prelaze iz jedne duše u drugu –

bež, crne ili sive boje, gdje Gavrani kruže i Jedan um ne poznaje drugog; mi

smo način kako izbjegnuti oboje.

foto: RR

Krunoslav Bedi- pjesma sanjarenej (29)_resize

Krunoslav Bedi- pjesma sanjarenej (24)_resize

Krunoslav Bedi- pjesma sanjarenej (41)_resize

Krunoslav Bedi- pjesma sanjarenej (39)_resize

Krunoslav Bedi- pjesma sanjarenej (44a)_resize

Krunoslav Bedi- pjesma sanjarenej (45)_resize

Ostavi komentar