Krumpir prodaju po 1 kn/kg, a u trgovinama je čak po 5-6?

krumpir
krumpir

Napokon dobre godine za proizvođače krumpira krumpir je dobro rodio i izvrsne je kvalitete. No, kako to već biva kod nas, kola su krumpirašima i opet krenula nizbrdo rušenjem otkupne cijene iako je početak bio jako dobar. Cijena je bila dobra, a i pronašli su svoju otkupnu “meku” u susjednoj Mađarskoj. Krumpir tako i dalje ide u velikim količinama u tom smjeru.

No, nezadovoljstvo i dalje traje jer nisu svi u poziciji za takav izvoz jer su vezani ili uz domaće otkupljivače ili trgovačke lance. A oni pak idu jedni za drugima, prateći tržište Hrvatske na kojem cijena rapidno pada, iako kupci u trgovinama kažu da to baš i nije tako.

Krumpir je non-stop “na akciji”. Je li zaista tako?

U nemoći da sami riješe problem koji se vuče iz godine u godinu, sazvali su i konferenciju za medije kako bi javnosti prezentirali pravo stanje stvari.

– Do 70% našeg uroda prodaje se u trgovačkim centrima na akcijama, i to ispod proizvođačke cijene – naglasio je odmah na početku predsjednik Udruge proizvođača merkantilnog krumpira, Damir Mesarić. U Europi su takve akcije 1-2 puta godišnje, a kod nas non-stop. Badava nam sva Europa, njeni fondovi, oprema i mehanizacija kad robu moramo dati u bescjenje.

S druge strane, kupci nam kažu da ne vide uvijek “akcije”. Često nam se tuže da je zapravo cijena krumpira 15 – 18 kuna za 2,5-3 kg puno previsoka s obzirom na to da se proizvođači krumpira žale da ga prodaju tek po 1 kunu za 1 kg. Gdje završava ostatak?

Na temu otkupne cijene krumpira udruga je imala već niz raznih radnih sastanaka, no bez jedinstvenog rješenja. Naime, nikako da se postigne konsenzus da se krumpir ne daje ispod proizvođačke cijene koja shodno izračunu stručnjaka Savjetodavne službe Međimurske županije iznosi 1.30 kn.

– Lani je na tržištu bilo katastrofalno stanje zbog prevelikog uvoza – dodao je Mesarić i kazao: – Ove godine situacija je obrnuta. Zemlje u našem okruženju bilježe veliki pad uroda i krumpir je primjerice u Njemačkoj 2.10 kn. Mi imamo dosta krumpira, vrhunske kvalitete i nikakvu cijenu. Cijena se umjetno spušta.

Upiru prstom u varaždinsku Marinadu

Belički krumpiraši za sadašnji nered na tržištu i rušenje cijena prstom upiru u varaždinsku tvrtku Marinada, bivši BIOS.

– Tvrtka je svojim kooperantima uvjetovala otkup po 90 lipa – naglasio je Mesarić. – Naime, u posjedu smo jednog takvog ugovora u kojem uopće nije navedena otkupna cijena već piše da će nju otkupljivač sam odrediti. S obzirom na Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, mi ćemo tvrtku prijaviti Ministarstvu poljoprivrede, odnosno Agenciji za tržno natjecanje.

Puno oštrih strelica otišlo je i na trgovačke lance, naročito one strane i koji se tako ponašaju samo kod nas. Kako se moglo čuti, u Njemačkoj lanci otkupljuju robu isključivo u svom okruženju i ne pada im na pamet otkup iz druge regije, a kamoli iz druge države.

– Dapače, natječu se tko će imati niže cijene u svom asortimanu, pa makar i nauštrb kvalitete hrane – ističe Mesarić.

Ni voćarima nije ništa bolje – jabuke nitko ne treba

– Sličan problem imamo i mi s jabukom koja je također dobro rodila – naglasio pak je Ivan Kudec iz Hrvatske voćarske zajednice koji je također nazočio konferenciji. Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi u našoj se branši poštuje, no nitko ne treba ni ne želi otkupiti jabuku.

Prema njegovim riječima, jabuku za sada jedino mogu dati u skladište na čuvanje i plaćati skladištenje. Što će biti s njima dalje, nitko ne zna. Jedino se zna kako čakovečka Gospodarska škola već drugu godinu zaredom nije upisala ni jednog poljoprivrednog tehničara, voćnjaci ostaju prazni i zapušteni, obiteljske kuće također. Jedino se pune autobusi prema zemljama EU. (Vlasta Vugrinec)

Ostavi komentar