KRIVOTVORENJE NOVCA Traže strožu kaznu za 59-godišnjaka koji je 26 puta stavio u opticaj lažne novčanice

kune 500 kuna novac
Ilustracija, Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 24. prosinca podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Čakovcu kojom je optuženi hrvatski državljanin (1959.) proglašen krivim zbog počinjenja kaznenog djela  krivotvorenja novca.

Podsjetimo, okrivljenika se tereti da je u svibnju i lipnju 2018. godine u više mjesta na području Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, u 26 navrata stavio u opticaj krivotvorene novčanice od po 500 kuna, na način da je takvim novčanicama u trgovinama plaćao raznu robu; u sedam slučajeva prodavači su uočili da se radi o lažnim novčanicama, pa su ih odbili primiti.

Presudom je optuženik osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, a žalbom se pobija odluka suda o kazni. Državno odvjetništvo smatra da je izrečena kazna zatvora preblaga, jer je okrivljenik višestruko osuđivan za kaznena djela, između ostalog i krivotvorenja, a iskazao je znatnu upornost jer je u čak 26 slučajeva stavio ili pokušao staviti u opticaj lažne novčanice od 500 kuna kupujući pritom robu manje vrijednosti kako bi se vraćanjem ostatka domogao što veće količine pravog novca i tako se nepripadno okoristio.

Predloženo je da se okrivljeniku izrekne kazna zatvora u duljem trajanju.

Ostavi komentar