KOTORIBA Kako je direktor tvrtke pokušao prevariti državu za 1,6 milijuna kuna

Ilustracija, Foto: Pixabay

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je nedavno donijelo rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Mađarske (63) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene ili poslovne isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, priopćio je DORH.

Tereti se da je, kao direktor tvrtke iz Kotoribe, u lipnju i srpnju 2016. godine izvršio isporuke poljoprivrednih proizvoda za koje je izdao račune s obračunatim porezom na dodanu vrijednost, iako je tvrtka bila već ranije brisana iz registra obveznika poreza na dodanu vrijednost.

Nakon toga, sumnja se, nije iskazao račune niti ostvareni prihod u poslovnim knjigama društva, a poreznoj upravi nije prijavio niti uplatio porez na dodanu vrijednost na izvršene isporuke dobara i time je izbjegao plaćanje poreza i pribavio protupravnu imovinsku korist tvrtki na štetu državnog proračuna u visini od ukupno preko 1,6 milijuna kuna.

Sumnja se i da nije vodio poslovne knjige na način kako ih je bio dužan voditi pa iz njih nije bilo moguće provjeriti poslovne događaje, financijski položaj i uspješnost poslovanja tvrtke.

Ostavi komentar