Koronavirus sije smrt po domovima za starije u Italiji i Španjolskoj i zbog toga je potreban veliki oprez!

U čakovečkom Domu za starije dok traje koronavirus kriza, stvorena su dva tima koji su u tzv. radnoj izolaciji, rade i borave 24 sata tjedan dana u domu

Koronavirus tj. Covid-19 i dalje hara svijetom. Najnoviji podaci govore da je ukupno na našoj planeti oboljelo 1.391.890, a umrlo 81.478 ljudi. Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK – izvor ECDC) je 634.735, a broj umrlih u Europi (EU/EEA i UK): 55.826.

Hrvatska se i dalje odlično drži jer imamo 1343 oboljelih i 19 umrlih što su brojke koje su među najboljima u svijetu. Epidemiološki stručnjaci kažu da je to prvenstveno zahvaljujući snažnim restrikcijama socijalnog distanciranja koje su među najstrožima u Europi i svijetu.

Ovih dana one malo popuštaju, međutim u utorak navečer pravu uzbunu je digla pojava koronovirusa u Domu za starije u Splitu. Posljednje informacije govore o desecima zaraženih štićenika, od kojih je većina polupokretnih i boluju od neke ozbiljne bolesti.

Za sada prema informacijama srećom nema oboljelih sa teškim simptomima koji trebaju respirator, međutim, s obzirom da je riječ o kroničnim bolesnicima situacija se vrlo brzo može promijeniti stoga su bolnički zbrinuti, a neki i u jedinicama zdravstvene skrbi koje imaju respiratorne jedinice.

Iako mnogi mediji donose samo ukupne brojke smrti i ne govori se o tome što je bio primaran razlog smrti (uglavnom teške bolesti, a ne koronavirus), najveći broj umrlih su upravo starije osobe i to ponajviše iz domova za starije.

To je ono što može brinuti najviše i nas u Međimurju s obzirom da imamo također veliki broj starijih stanovnika u našem kraju. Bilo kao oni koji žive u vlastitom domaćinstvu, tako i u sklopu obitelji, kao i oni koji su u županijskom domu za starije u dvije zgrade u Čakovcu, odnosno u privatnim domovima diljem Međimurja.

Svi naši stariji, kao i kronični bolesnici, itekako se trebaju čuvati ovog koronavirusa jer ako se proširi među tom populacijom posebice u domovima jednostavno kosi ljude.

Brojke i informacije koje se nisu previše čule u našim medijima sve do danas, opominju da bi nakon što dođe do popuštanja određenih restrikcija, naši stariji se zapravo trebali najviše čuvati “da ne primimo gol u zadnjoj minuti ili u produžetku”, kako ističe ministar Beroš.

Naime, u talijanskom Lombardiji i drugim pokrajinama Covid-19 odnio je najveći broj života upravo u domovima za starije, a ista situacija događa se trenutačno primjerice u Kataloniji i još nekim španjolskim pokrajinama. I Njemačka je imala najveću krizu kad je koronavirus stigao u dom za starije u Wolfsburgu.

Ono što je posebice katastrofalno u Španjolskoj je situacija da kad korona uđe u dom za starije da je veliki broj osoblja napuštao svoja radna mjesta. Također mnogi od zaraženih i bolesnih štićenika nisu ni došli do bolnica, koje su prepune, već su sedirane (uspavljivani) i tako nehumano dočekali smrt.

Naš zdravstveni sustav u Međimurju pripremljen je za najteže situacije, za razliku od ove koja je više nego zadovoljavajuća i nadamo se da neće uopće doći do nekakvih promjena na gore.

Domovi za starije kod nas su za vrijeme ove krize zaključani i štićenici ne mogu izlaziti, a zabranjene su i posjete. I to je najbolja preventiva za sve one koji se nalaze u njima, ali opreza nikad nije dovoljno. Oprez će biti potreban ne samo kad ova situacija prođe, nego i poslije, sve dok se epidemija ne proglasi zaustavljenom.

Također, naši stariji, kao i oni koji žive s njima ili se brinu za njih, trebaju i dalje držati socijalnu distancu i što manje izlaziti tamo gdje se kreće puno ljudi. To vrijedi i za naš čakovečki plac koji se otvara u četvrtak, kao i trgovine koje također produžuju svoj rad na 20 sati.

Samo tako možemo ovu situaciju zadržati pod kontrolom i prevladati je što prije.

 

 

Ostavi komentar