Večeras u Čakovcu počinje dvodnevni jubilarni 5. Festival komorne glazbe

Festival komorne glazbe Čakovec

U dvorani Zrinski zgrade Scheier u Čakovcu večeras počinje jubilarni 5. Festival komorne glazbe. Organizator i domaćin je Centar za kulturu Čakovec. U dva dana čakovečka publika imat će priliku čuti Ansambl Gospodnetić Singers i Tubismo brass kvintet kojeg čine Tina Horvat (truba), Marin Zokić (truba), Amina Belovari (rog), Barbara Ćavar (trombon) i Danijel Požgaj (tuba).

Dan kasnije u petak, 6. rujna u 20 sati na pozornicu Šajerice izaći će Čakovčanka Ena Pongrac (mezzosopran; najavni intervju pogledajte OVDJE) i Ivan Pernicki (klavir). Pečat završnici festivala dat će klavirski trio: Čakovčanin David Vuković (klavir), Eva Šulić (violina) i Tonka Javorović (violončeo).

ANSAMBL GOSPODNETIĆ SINGERS

Pod sjajem zvijezda

PROGRAM

Renesansne pjesme

Hvar (14. st., obr. Sebastian Jurić): Evo je prišal

Orlando di Lasso: Jubilate Deo

Orlando di Lasso: Bon jour mon coeur

Anonimus (15 st. Cancionero de Palacio,

obr. H. Gospodnetić): Pase el agoa

Anonimus (16.st., izdavač Pierre Attaignant 1530.): Tourdion

Mateo Flecha? (Cancionero de Uppsala 1556): Riu riu chiu

Folklor

Klapska, obr. Sebastian Jurić: Zelena naranča

Dražen Kurilovčan: Zaspo Janko

Dragan Šuplevski: Rum dum dum

obr. N. Leontovič: Ščedrik

Gana: Kyrie eleison

Glazba 20. stoljeća:

Tomislav Uhlik: Aleluja

John Lennon & Paul McCartney (arr. A. Martinolli): Michelle

John Lennon/Paul McCartney, arr. Bob Chilcott: And I Love Her

Predrag Ivanović: Pod sjajem zvijezda

Michel Legrand, arr. T. Uhlik: I will wait for you

Charles Chaplin, arr. Ben Bram: Smile

Freddy Mercury, arr. Jonathan Rathbone: Love of my life

Coco Mosquito, Jinx/Sebastian Jurić: Na plaži

Terry Gillkyson: The Bare Necessities

Ansambl Gospodnetić singers nastao je spontano, nastupajući na manifestaciji Postirski pivoči na kojoj od 1994. pjeva gotovo svake godine. Članovima obitelji Gospodnetić pridružuju se prijatelji koji vole višeglasnu pjesmu. Program ansambla je vrlo raznolik i sastoji se od renesansnih pjesama, kanona, duhovnih skladbi, folklora i modernih pjesama.

Od 2014. ansambl djeluje u Zagrebu, u okviru Ansambla Lisinski.

Godine 2016. nastupio je na međunarodnom natjecanju Venezia in Musica, u kategoriji Musica Sacra. Osvojio je zlatnu medalju i pobjednik je natjecanja s najvećim brojem bodova od svih zborova.

Godine 2017. Ansambl se okrunio s još jednim zlatom i jednim srebrom u dvjema kategorijama na Međunarodnom natjecanju zborova i vokalnih sastava Festivala glazbe Zagreb 2017., gdje je u kategoriji Slobodno vokalno višeglasje opet bio pobjednik natjecanja s najvećim brojem bodova.

Godine 2018. također je nagrađen na 14. natjecanju pjevačkih zborova – Zagreb 2018. Zadnje dvije nagrade su iz studenog 2018. – zlato i najveći broj bodova od svih ansambala na 15. susretu hrvatskih malih vokalnih sastava u Sisku i zlato i prvo mjesto u kategoriji Popular music, kao i nadpjevavanje za grand prix, na 2. međunarodnom zborskom natjecanju Croatia Cantat u Rijeci.

TUBISMO BRASS KVINTET

PROGRAM

Anonymous Sonata from Bankelsangerlieder

Bach nach Vivaldi Koncert za trubu u D-duru

G. F. Handel: Arr. Jeon hun Water music

M. Rodriguez La Cumparsita

G. Bizet Aragonise

G. F. Handel Arrival of the Queen of Sheeba

A. Dvorak Largo aus der 9. Symphonie

D. McKay Invasion of Clowns

lan MacDonald (1948) Sea Sketches for Brass Quintet

Maritime Overture

Sunset Shanty

Hornpipe

S. Kompanek Killer Tango

Tubismo Brass Kvintet djeluje od 2016. godine, a čini ga pet iskusnih glazbenika: Tina Horvat (truba), Marin Zokić (truba), Amina Belovari (rog), Barbara Ćavar (trombon) i Danijel Požgaj (tuba). Želja im je približiti publici limene instrumente, ljubav prema glazbi i pokazati svoju raznovrsnost u programu koji izvode. Kao sastav nastupili su na otvorenju Međunarodnog natjecanja Woodwind & Brass Varaždin 2017. godine, te na Velikogoričkom Brass festivalu 2018. godine i redovito održavaju nastupe diljem Hrvatske. Repertoar seže od baroka, renesanse i klasicizma do modernih, jazz-blues obrada te filmske glazbe i glazbe 21. stoljeća.

Tina Horvat (1992.) završila je osnovno glazbeno obrazovanje u Čakovcu kod prof. Vjerana Vidovića (2006.), a srednju glazbenu školu u Varaždinu kod prof. Darka Navoja (2010.). Potom upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu kod izv. prof. Marina Zokića (2010.). Sudjelovala je na regionalnom natjecanju u organizaciji HDGPP-a održanom u Bjelovaru 2010. godine gdje osvaja 1. nagradu. Na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa osvojila je 2.nagradu. U 2012. godini osvaja 3. nagradu na Međunarodnom trubačkom natjecanju Petar Konjović u Beogradu. Godine 2013. bila je finalistica hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, a 2014. godine osvojila je 1. nagradu na Međunarodnom trubačkom natjecanju Davorin Jenko te je proglašena laureatom. Te iste godine je dobila zlatnu plaketu na Međunarodnom natjecanju Svirel. Surađivala je sa Zagrebačkom filharmonijom te orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta. Kao student, putem položenih audicija, dobiva mogućnost solo izvedbi uz pratnju profesionalnih orkestara u Hrvatskoj. U 2013. godini je nastupila uz pratnju puhačkog orkestra oružanih snaga RH. U 2014. godini uz pratnju Zagrebačke filharmonije. Sudjelovala je na više seminara koje su održavali profesori: Marin Zokić, Reinhold Friedrich, Rex Richardson, Stanko Arnold, Laura Vukobratović, Guido Segers, Sergio Carstea, Sebastian Gil Armas, Yigal Meltzer…Od 2018. godine je solo trubačica Riječke opere i filharmonije.

Marin Zokić, prvi trubač Zagrebačke filharmonije, rođen je u Splitu, gdje je završio osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi prof. Ante Puharića. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Stanka Selaka. Usavršavao se na Međunarodnoj trubačkoj akademiji u Bremenu kod istaknutih solista, orkestralnih umjetnika i pedagoga. Tijekom studija u Bremenu aktivno je sudjelovao u projektima Bremenske filharmonije i opere. Do sada je solistički nastupao uz mnogobrojne hrvatske orkestre: Zagrebačku filharmoniju, Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar Hrvatske ratne mornarice Split, Zadarski komorni orkestar.

Bio je solo trubač Orkestra Hrvatske vojske, te solo trubač Simfonijskog orkestra HRT-a. Od 1998. godine prvi je trubač Zagrebačke filharmonije. Uz niz solističkih nastupa njeguje i komorno muziciranje. Bavi se i pedagoškim radom; docent je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Redovito održava ljetnu školu trube na otoku Braču u Hrvatskoj. Član je žirija hrvatskih i inozemnih natjecanja.

Barbara Ćavar (1992.) diplomirala je trombon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Šime Vulelije. Zanimanje za glazbu pokazala je kao dijete, 2003. postaje član Gradske glazbe Trenkovi panduri gdje stječe osnovno znanje na trombonu, a potom upisuje glazbenu školu. Pripremne razrede i srednju glazbenu naobrazbu završila je u Glazbenoj školi Požega u klasi profesora Marina Rabadana i Ivana Luladžića, a 2011. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu. Redovno sudjeluje na regionalnim i državnim HDGPP natjecanjima i Međunarodnim natjecanjima u Varaždinu gdje osvaja prve i druge nagrade. Aktivni je član Big banda Požega, a surađivala je sa Zagrebačkim orkestrom mladih, komornim sastavom Col legno, EMSOC (European Medical Students’ Orchestra and Choir) i Hrvatskim narodnim kazalištem. Pohađala je seminare koje su vodili Zoltan Kiss, Jacques Mauger, Dušan Kranjc, Uroš Polanc, Mato Šantek, te brass seminar Šime Vulelije. Sudjeluje u projektu „Slavuj“ I. Stravinskog za koji je simfonijski orkestar nagrađen posebnom Rektorovom nagradom. Trenutno je zaposlena u HNK Ivan Plemeniti Zajc u Rijeci, na mjestu 2. trombona.

Amina Belovari, rođena je 1991. u Badenu, kraj Beča u Austriji.

Srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Glazbenoj školi u Varaždinu u klasi profesora Marijana Pečevskog. Daljnje školovanje započinje na Akademiji za glasbo u Ljubljani, gdje stječe titulu univ. bacc. horne, kod profesora Boštjana Lipovšeka.

Godine 2015. magistrirala je na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. Banka Harkaya. Tijekom glazbenog obrazovanja sudjelovala je na regionalnim i državnim natjecanjima HDGPP-a i TEMSIG-a u Sloveniji te osvojila razne nagrade.

Od početka studija ostvaruje suradnju sa raznim orkestrima kao što su Međunarodni omladinski orkestar Cei Youth, HGM jazz orkestar, Simfonijski orkestar HRT-a, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski komorni orkestar, orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Zagrebački orkestar mladih, Ansambl Col legno, SO-DO.

Također je pohađala seminare kod eminentnih pedagoga i hornista kao što su Radovan Vlatković, Andre Cazalet, Michael Gasciarino, Saar Berger, Stefan Dohr, Radek Baborak, Andrew Joy.

Radi u Simfonijskom puhačkom orkestru Oružanih snaga RH.

Danijel Požgaj rođen je 1985. godine u Čakovcu. Prvu glazbenu naobrazbu na tubi dobiva od Stjepana Taradija u Limenoj glazbi Belica. Kao perspektivan amater upisuje osnovnu glazbenu školu (I. i II. pripremni) 2000. godine kod profesora Stjepana Rukljića u Glazbenoj školi Varaždin, gdje 2001. godine upisuje i Srednju glazbenu školu koju završava 2005. godine. Na inicijativu profesora Jozefa Maierhofera iz Graza, Danijel Požgaj upisuje prvu godinu na Sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost Graz nakon trećeg razreda srednje glazbene škole 2004. godine u klasi profesora Jozefa Maierhofera. Studij u Grazu uspješno završava 2010. godine. Pohađao je seminare kod svjetskih pedagoga kao što su: Mel Culbertson, Steve Mead, Jan van der Roost, Jiggs Whigham, Heinrich Smith, Uwe Köller, Stanko Arnold, Branimir Slokar te ostali.

Godine 2004. osvaja prvu nagradu na državnom natjecanju HDGPP-a u IV. kategoriji. Svirao je u orkestru Austrian Brass Band od 2004. godine s kojim osvaja 2009. godine 3. mjesto na Europskom natjecanju u Belgiji, 2010. godine 1. mjesto na Europskom natjecanju u Austriji te 2011. godine 2. mjesto na Europskom natjecanju u Švicarskoj. Zaposlen je u Osnovnoj glazbenoj školi Ksavera Šandora Gjalskoga u Zaboku kao učitelj roga, trombona, tenora i tube. Danijel Požgaj od 2009. godine vodi Limenu glazbu Belica, od 2011. godine Limenu glazbu Dekanovec, a od 2014. godine postaje i voditelj tamburaša u Belici. Svira u Podium Brass Kvintetu, te komponira i aranžira solo skladbe za djecu, komorne sastave i orkestre diljem Hrvatske.

Ostavi komentar