Međunarodno gudačko natjecanje Rudolf Matz od 4. do 6. travnja u Čakovcu

Međunarodno gudačko natjecanje Rudolf Matz

Međunarodno gudačko natjecanje Rudolf Matz održava se po 16. puta i to od 4. do 6. travnja u Čakovcu.

Domaćin natjecanja je Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec, koja je ujedno i organizator u suradnji s Hrvatskim društvom gudačkih pedagoga.

Generalni pokrovitelj natjecanja je Grad Čakovec. Otvorenje natjecanja je 4. travnja u 10 sati u dvorani Umjetničke škole, kao i sva natjecanja. Svečani koncert pobjednika i gostiju je 6. travnja u 17 sati u Dvorani Scheier.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Umjetnička škola održat će i koncert najuspješnijih učenika, dobitnika vrijednih nagrada s državnih i međunarodnih natjecanja, također u dvorani Scheier 23. travnja 2018. s početkom u 18 sati. Koncert se održava u sklopu Dana Županije.

Međunarodno gudačko natjecanje Rudolf Matz je glazbena manifestacija koja se održava bienalno, sa sudionicima iz čitavoga svijeta, te najuglednijim svjetskim i hrvatskim glazbenicima i glazbenim pedagozima kao članovima ocjenjivačkoga suda.

Ovo natjecanje, jedinstveno u nas i u svijetu svoju popularnost zahvaljuje specifičnim propozicijama – to je jedino natjecanje u Hrvatskoj koje je namijenjeno violinistima, violistima, violončelistima i kontrabasistima koji se natječu u istoj konkurenciji, čime je naglasak pri ocjenjivanju stavljen prvenstveno na kvalitetu izvedbe, muziciranje i talent, a ne toliko na specifične tehničke vještine na svakom pojedinom instrumentu kao na ostalim natjecanjima. Još jedna specifičnost je to što nema dobnih kategorija, već je kategorizacija prema godinama učenja instrumenta.

Nakon svake kategorije, članovi žirija održavaju radionice sa svim zainteresiranim kandidatima.

Natjecanje je utemeljeno 1981. kada je započelo s radom kao malo čelističko natjecanje namijenjeno najmlađima. Zahvaljujući svojim specifičnostima i posebnoj atmosferi, natjecanje je iz godine u godinu postajalo sve popularnije da bi se 2006. preselilo u Dubrovnik, naraslo do međunarodnih okvira i proširilo se na violiniste i violiste. Na natjecanju 2010. bilo je 70-tak kandidata iz 12 zemalja.

Od 2013. natjecanje se održava u Čakovcu, a od 2016. godine na natjecanju mogu sudjelovati i kontrabasisti.

Ostavi komentar