Međimurski gastrabajteri vole zaplesati na taktove naših Vulkanovaca

Grupa Vulkan u punom sastavu
Grupa Vulkan u punom sastavu

Tradicija od 40 godina prati Grupu Vulkan koja slovi kao jedan od najdugovječnijih i popularnih glazbenih sastava tog tipa u Hrvatskoj. Grupu čini pet veseljaka i odličnih glazbenika, Danijel Vlah na klavijaturama, Goran Vrtarić Vrta na basu, Krunoslav Lajtman na gitari i saksofonu, Ivica Pintarić Hekara na trubi i gitari te Željko Obadić Šjor na bubnjevima, koji nosi ulogu “glasnogovornika”, te dodatno diže atmosferu na svakom koraku svojim duhovitim komentarima.

Dvaput godišnje svirka u Münchenu

Osim što godinama zabavljaju naše svatove i sudjeluju na raznim veselicama na području Međimurja, poznati su i preko granice. Već treću godinu donose duh zabavne, ali i tradicionalne glazbe na Međimurskoj fešti u München gdje se okupljaju Međimurci koji žive i na drugim lokacijama u Njemačkoj.

– Od 2016. godine putujemo u Njemačku gdje dvaput godišnje nastupamo na Međimurskoj fešti koju organizira Međimurska udruga München. Zabava je uvijek na nivou, sviramo šarolik repertoar za sve generacije, a najviše nas veseli što je svaki put sve više mladih Međimuraca koji su pred godinu ili dvije otišli raditi i živjeti u Njemačku – poručili su dečki iz Grupe Vulkan.

Poziv je stigao e-mailom 2016. godine koji su objeručke prihvatili, a veselica se održava dvaput godišnje povodom Svetog Nikole i Fašničke subote početkom veljače. Domaćini su im već godinama Mile i Senka Marić koji ih rado ugoste u svom domu. Dečki su istaknuli da se osjećaju počašćeno jer su upravo oni pozvani kao glazbeni sastav iz Međimurja.

Udruga Međimuraca nije samo striktno vezana za Međimurski kraj, već se na zabavi nađu Zagorci, Podravci, Prigorci, Dalmatinci i Hrvati iz Vojvodine, koji nemaju svoje domicilne udruge.  

– Ne dolaze samo Međimurci s područja Münchena što nas dodatno veseli, jer znamo da im u ‘stranom svijetu’ nedostaje domaćeg zabavnog štimunga, koji mi pokušavamo približiti u što boljem izdanju. Ljudi putuju i do 200 kilometara samo da čuju međimurske note i prisjete se svoje ‘grude’. Na zabavi se okupi oko 300 ljudi, koliko sala imala kapacitet, a znalo ih je biti i više. Uvijek je izvješena međimurska zastava kao svojevrstan simbol – rekli su veseljaci iz Vulkana kojima je glazba životni stil.

Svaka zabava priča je za sebe

– Jedna od interesantnih anegdota je od prošle godine kad su na zabavu u Münchenu upali profesionalni vatrogasci sa sjekirama i gasmaskama. Prvo smo mislili da je u pitanju fašnička zezancija, ali smo kasnije shvatili da se zbog dimne mašine koju imamo u sklopu programa upalio tihi alarm koji ih je automatski pozvao. Poredali su se na pozornici i tako je, nažalost, fešta završila nešto ranije od očekivanog – prisjećaju se glazbenici uz ozbiljan Šjorov komentar i smijeh svih nas ostalih.

U šarolikom glazbenom repertoaru pronađu se pjesme od Međimurja, do Međugorja, Maribora, Istre, pa i Makedonije. Naravno, i puno šire. Note za svadbe i fešte uvježbavaju u Maloj Subotici, a recept za dobru atmosferu pripisuju svojoj energičnosti i slozi koja vlada među svim članovima grupe.

– Za sebe smatramo da smo pozitivni i mladi (tako se bar osjećamo), a to govori i naš slogan “Koliko u moru ima soli, toliko vas Grupa Vulkan sve pozdravlja i voli” – poručili su za kraj članovi Vulkana.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar