Korizmeni koncert u preloškoj crkvi sv. Jakoba

crkva sv Jakoba_foto studio VIPRO

U subotu, 6. travnja, korizmeni će koncert u Prelogu održati članovi Ansambla Jubilate trio. Ovaj ansambl  čini troje profesionalnih varaždinskih glazbenika s bogatim internacionalnim iskustvom – sopranistica Antonija Švogor, violinist Marko Jerbić i orguljaš Varaždinske katedrale Višeslav Jaklin.  Iako iza sebe imaju više stotina koncerata, pod nazivom Jubilate trio, ovo troje sjajnih glazbenika prvi puta su se predstavili krajem prošle godine koncertom u Uršulinskoj crkvi u Varaždinu. Koncert će se održati u subotu, 6. travnja 2019. godine, s početkom u 18 sati.

Mlada sopranistica Antonija Švogor rođena je u Varaždinu gdje je paralelno završila osnovnu i glazbenu školu s harmonikom kao glavnim predmetom, te gimnaziju. 2015. godine diplomirala je glazbenu pedagogiju na Muzičkoj akademiji, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, dok 2014. godine upisuje prvu godinu preddiplomskog studija Solo pjevanja u klasi prof. art. Dunje Vejzović, također na Muzičkoj akademiji u Puli.  2014. godine kao dio Dua dolce, uz harmonikašicu Mariju Vukoja Plavčak, osvojila je prvo mjesto na Međunarodnom natjecanju u Murskoj Soboti, te drugo mjesto na Svjetskom natjecanju harmonikaša u Klingethalu. Od dirigenata surađivala je s brojnim poznatim umjetnicima poput maestra Ottavia Dantea, Domenika Briškog, Denisa Modrušana, Anđelka Igreca, Marka Vatovca, Roberta Homena te Miroslava Homena.

Violinist Marko Jerbić stekao je osnovno i srednješkolsko obrazovanje u Varaždinu, paralelno na Glazbenoj školi i Gimnaziji. Po završetku srednje odlazi na studij violine u Zagreb na Muzičku akademiju. Za vrijeme studija postaje članom Simfonijskog orkestra HRT-a, te Varaždinskog komornog orkestra. Godine 1999. osniva Varaždinski kvartet, s kojim redovito održava koncerte u Varaždinu i širom Hrvatske, ali i Slovenije i Austrije. Godine 2000. postaje zamjenik koncertog majstora u orkestru opere i baleta u Mariboru. Redovito je prisutan u glazbenom životu grada Varaždina, gdje osim s ansamblima u kojima je član redovito sudjeluje u crkvenom životu grada i biskupije. Često nastupa kao solist s orkestrom, te kao koncertni majstor u Varaždinskom komornom orkestru, te orkestru katedrale Varaždinske biskupije.

Varaždinski katedralni orguljaš Višeslav Jaklin magistrirao je orgulje, improvizaciju i dirigiranje na studiju crkvene glazbe u Grazu, te magistrirao koncertantni smjer orgulja na sveučilištu u Beču u klasi svjetski priznatog profesora Michaela Radulescu. Pohađao je privatne satove orgulja i improvizacije u Weimaru i Parizu. Nositelj je prvih nagrada na internacionalnim orguljaškim natjecanjima u Švicarskoj i Austriji. Od 2001. – 2008. bio je orguljaš franjevačke crkve u Grazu, a 2008.g. postaje orguljaš varaždinske katedrale. Kao solist i komorni glazbenik redovito koncertira u Hrvatskoj i mnogim europskim zemljama, te u Izraelu i Kanadi. 2005. svirao je na čuvenim orguljama katedrale Notre Dame u Parizu. Od 2015. godine Povjerenik je za zaštitu orgulja Varaždinske biskupije.

foto: studi VIPRO

 

Ostavi komentar