INTERVJU SENKA BAŠEK ŠAMEC: Djecu učimo glazbenim vještinama, baletu i samopouzdanju

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec posljednjih godina u prosjeku bilježi godišnje oko tristo polaznika i isto toliko nastupa, ističe ravnateljica Senka Bašek Šamec

Ususret novoj školskoj godini o novitetima i planovima Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec razgovarali smo s ravnateljicom Senkom Bašek Šamec. Ravnateljstvo je preuzela 2015. godine te preuzimajući dobre temelje ovoj školskoj ustanovi dala novi vjetar u leđa. Škola djeluje na pet lokacija. Uz matičnu školu u Čakovcu djeluju Područni odjeli u Prelogu, Murskom Središću i Donjem Kraljevcu, te Baletni odjel u prostorijama Učiteljskog fakulteta Odsjek Čakovec.

Novost predškolski i početnički program

Ustroj škole od ove školske godine 2019./2020. uz redovne programe Osnovne glazbene i Osnovne baletne škole donosi prvi put predškolske te početničke programe, koji su odobreni od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Oni predstavljaju pripremu za upis u naše redovite glazbene i baletne programe. Početnički programi za Glazbenu školu imaju tri stupnja i obuhvaćaju grupnu nastavu Glazbene predškole, Glazbene radionice i Početnički solfeggio. Početnički programi za baletnu školu provode se kroz četiri stupnja i također je grupna nastava Predškolskog baleta, Malu baletnu školu (1. i 2.) i Početnički klasični balet. Ovi programi održavat će se 1-3 puta tjedno po 45 do 60 minuta ovisno o dobnoj skupini. Cijena programa ovisi o broju upisanih polaznika. Svi zainteresirani za upis ne moraju imati predznanja iz područja glazbe ili baleta. Početnički programi su pomoć kod savladavanja određenih elemenata u kasnijem obrazovanju, predstavila je novitete u programu obrazovanja ravnateljica Bašek Šamec.

Senka Bašek Šamec
Umjetnička škola je ambiciozan rasadnik glazbenih i baletnih talenata, ističe ravnatetljica

Povoljna cijena redovnih programa

U Glazbenoj školi se stječu vještine sviranja na klaviru, harmonici, trubi, trombonu, tubi, flauti, klarinetu, saksofonu, gitari, violini, tamburi i klaviru. Formiraju se ansambli gitara, harmonika, drvenih puhača, limenih puhača, tamburaški ansambl, mali zbor, veliki zbor i  veliki puhački orkestar. Ravnateljica skreće pozornost na cijenu redovnih programa osnovne glazbene i baletne škole:

– Roditelji participiraju za redovne programe Glazbene i Baletne škole  škole iznos od 150 kuna mjesečno. Svi ostali troškovi pokrivaju se iz državnog proračuna, kao i za sve ostale općeobrazovne škole. Najam instrumenta plaća se povoljnih 50 kuna mjesečno, do kupovine vlastitih instrumenata. Temeljni predmeti za učenike Glazbene škole provode se kroz individualnu nastavu 2 puta tjedno po 30 minuta za učenike od prvog do trećeg razreda, te 45 minuta za učenike od četvrtog do šestog razreda. Teorijska i grupna nastava provodi se dva puta tjedno po 45 minuta za sve polaznike, osim velikog zbora i puhačkog orkestra koji najčešće imaju nastavu dva puta po 60 minuta u kombiniranom blok satu.

Sjajna baletna škola

Osnovna baletna škola počela je s radom 1998. godine i danas radi prema verificiranom programu ministarstva uz program klasičnog baleta. Temeljni predmet Klasični balet održava se od 2 do 4 puta tjedno, ovisno o razredu, a ostali predmeti (Karakterni plesovi, Povijesni plesovi i Plesni ansambl) su jednom tjedno dva školska sata. Balerine imaju i Solfeggio i Klavir u višim razredima jedanput tjedno. 

Stručan i ambiciozan kadar

Uz više od 30 zaposlenih djelatnika škola koristi i kvalitetne vanjske suradnike. Ravnateljica se ponosi školskim ozračjem:

– Imamo izuzetno visoko školovani kadar. Većinom svi imaju završene glazbene akademije u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Rusiji. Naše učitelje permanentno educiramo na simpozijima, seminarima i stručnim vijećima. Međusobno jedni drugima daju potporu i vesele se postignutim rezultatima.Tijekom školske godine učitelji organiziraju produkcije klasa i odjelne produkcije.

Izvrsnost na natjecanjima

O kvaliteti rada škole svjedoče brojne nagrade. U školskoj godini 2018./2019. polaznici su bili na osam natjecanja, pet međunarodnih, jedno državno, jedno regionalno i jedno međuškolsko. Osvojeno je 13 prvih nagrada, 11 drugih te 5 trećih, te tri pohvale. Učenici su sudjelovali na natjecanjima u Varaždinu, Novom Marofu, Križevcima, Zadru, Zagrebu, Sarajevu i Ljubljani. Za natjecanja sve kotizacije, put i smještaj za učenike i učitelje podmiruje Škola.

Škola je uz pokroviteljstvo Grada Čakovca bila domaćin i velikog Međunarodnog natjecanja Rudolf Matz. Organizira se u suradnji s Hrvatskim društvom gudačkih pedagoga. Ove je godine uspostavljena suradnja s Muzejom Međimurja te su u prostoru izložbenog salona ovog proljeća prvi put održani završni koncerti u sklopu natjecanja što se pokazalo punim pogotkom. Ostvaruje se suradnja s glazbenim školama u Varaždinu, Koprivnici, Slovenskoj Bistrici i dr. Polaznici nastupaju kao gosti na programima udruga, općina, gradova, škola, vrtića i ostalih ustanova. Svoje vještine prezentiraju na velikim koncertima u prosincu, Fašničkom koncertu, Koncertu nagrađenih učenika i Koncertu učenika završnih razreda. Osnivač škole je Grad Čakovec i redovito daje financijsku potporu svim aktivnostima ove ustanove. Čakovečka Umjetnička škola brojnim je mladim talentima odlična odskočna daska za nastavak školovanja na srednjim glazbenim školama te akademijama koji nastavljaju profesionalne karijere na svjetskim pozornicama. 

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec
Uz postojeću zgradu Škole uskoro bi mogla krenuti i dogradnja novih prostora

Uskoro početak dogradnje matične škole u Čakovcu

– U planu je proširenje programa u Područnim odjelima te u bližoj budućnosti otvaranje još jednog. Nadam se da će se ubrzo riješiti i vlasnički odnosi zgrade i dvorišta škole, te da ćemo napokon riješiti “podstanarstvo” baletne škole te krenuti s velikim projektom dogradnje matične škole u Čakovcu s baletnom dvoranom i drugim dodatnim sadržajima, ističe ravnateljica Bašek Šamec

Ravnateljica Senka Bašek Šamec najavljuje i trodnevni festival u proljeće 2020. godine uz koncerte orkestra Hrvatske glazbene mladeži, Recital violinistice Tao-Yuan Hsiao iz Tajvana koja je ovogodišnja pobjednica natjecanja Rudolf Matz te koncert nagrađenih učenika škole.

foto: Zlatko Vrzan

 

Ostavi komentar