INTERVJU Krunoslav Lajtman: – Nakon svatovskih gaža bježim u ambijentalnu glazbu

Krunoslav Lajtman
Krunoslav Lajtman obradio je tradicijsku pjesmu "Međimurje malo” i odsvirao je u cijelosti instrumentalno na tenor-saksofonu i električnoj gitari

– Cilj mi je napraviti CD i DVD s obradama međimurskih tradicijskih popevki kojima ću ujedno promovirati i međimursku prirodu. U planu je nosač zvuka i s crkvenim instrumentalima – najavljuje svestrani glazbenik Lajtman

S Vulkan bendom “žari i pali” već 30 godina

– Dok su drugi dječaci “nabijali” loptu mene je više privlačila glazba. U drugom razredu osnovne škole upisao sam gitaru u Osnovnoj glazbenoj školi u Čakovcu koju sam i završio. U srednjoj školi strast prema glazbi razvila se u svirke s raznim bendovima. Prvenstveno me interesirala rock glazba. Imao sam i svoj bend, a onda sam se 1988. pridružio zabavljačkom bendu Vulkan s kojim i dan-danas svaki vikend sviram na raznim veselicama u Međimurju, Njemačkoj i svugdje gdje smo traženi – prisjeća se svojih glazbenih koraka Krunoslav Lajtman iz Male Subotice.

Krunoslav Lajtman
– Na zvuk saksofona ljudi uvijek snažnije reagiraju nego na gitaru – pojašnjava Krunoslav zašto je više prigrlio ovaj instrument kojeg vole sve generacije


Profesor crkvene glazbe

Krunoslav je svirao i u grupi Komete pa ga većina Međimuraca poznaje upravo kao prpošnog člana zabavljačkih bendova. Rijetki znaju da se iza tog veseljaka krije pomalo samozatajna i romantična duša. Stoga i ne čudi što je još kao srednjoškolac odlučio profesionalno se baviti glazbom te je upisao studij crkvene glazbe na Institutu za crkvenu glazbu (orgulje) i postao profesor crkvene glazbe. Slijedom obrazovanja zapošljava se u školi i radi kao profesor glazbenog najprije u osnovnoj školi Domašinec, zatim u Donjem Kraljevcu i Draškovcu, gdje radi i danas te se brine za mlade tamburaške i pjevačke talente.

“Bijeg” u meditativnu glazbu

Kao vrsni saksofonist, gitarist i klavijaturist ovaj je svestrani glazbenik osjetio zov ostvariti se i u sasvim drugačijem izričaju – ambijentalnoj glazbi. Rezultat su njegove osobite instrumentalne interpretacije, a nedavno je u tom stilu prvi put obradio i jednu međimursku tradicijsku pjesmu. Kaže da se ideja o tom projektu rađala se postepeno.

– Kad se čovjek bavi glazbom u njemu neprestano tinja potreba da napravi nešto svoje. Nakon gužve i zabavnih melodija vikendom, vesele me lagane teme. Prije dvije-tri godine nastale su snimke mojih instrumentalnih crkvenih obrada gregorijanskih korala. Snimio sam ih u suradnji s Bojanom Miljančićem. Volim atmosferu meditativne glazbe. Upravo takav liričan ugođaj poveznica je i na međimursku popevku, koja je u svojoj biti sjetna i melankolična. Obradio sam tradicijsku pjesmu “Međimurje malo” i odsvirao je u cijelosti, instrumentalno na tenor-saksofonu i električnoj gitari. Pjesma u toj verziji opušta i smiruje. Prati je video koji je obradio srednjoškolac Jakov Balent, moj nekadašnji učenik. Zahvalan sam mu na suradnji kao i prijatelju Marku Lajtmanu u čijem smo studiju Jazbina napravili snimke. Vjerujem da ima zainteresirane publike koja ima potrebu ovako nešto čuti i vidjeti. Poslušajte i pogledajte temu na You Tube. (Krunoslav Lajtman – Međimurje malo).

Dobro je da imamo “računovođu”

Obitelj Lajtman posebno je ponosna što je sin Martin upisao teoriju glazbe na Muzičkoj akademiji. Starija kćer Greta završila je flautu i svira u Puhačkom orkestru u Maloj Subotici, a najmlađa kćer Eva najviše uživa u pjevanju. Uz smiješak, kaže Krunoslav, dobro je što je supruga Mirjana po struci računovođa pa sve te glazbene duše i kreativce drži “pod kontrolom”. Glazba je dio cijele njihove obitelji jer su i bake i djedovi s obje strane uvijek na neki način bili povezani s pjesmom i glazbom.

Krunoslav Lajtman i Žiga
Nastup na Žiginom koncertu ovoljetnog Porcijunkulova


Brojne suradnje s glazbenicima hrvatske estrade

Krunoslav je i dugogodišnji član Big benda Čakovec. Tijekom godina ostvario je brojne kvalitetne suradnje. Vesele ga nastupi sa Ženskom vokalnom skupinom “Vesele Međimurke”. Riječ je o osobitom spoju a capella vokalnih izvedbi i slobodnim interpretacijama saksofona. Gostovao je i na drugom CD-u vokalne skupine Stridone iz Štrigove te dječjeg zbora Marijine zvjezdice iz Zagreba, pod vodstvom Ružice Rašpolić.  Surađivao je s Leom Šprajc na temi “Megla se kadi” i gostovao na njenom koncertu.

Sa sinom Martinom radi i na projektima jazz&funky glazbe te orgulje&sopran saksofon što najčešće kombiniraju na crkvenim vjenčanjima kad ih netko pozove. Ponosan je što je s Mirkom Švendom i Tonijem Eterovićem bio nominiran za Porin u kategoriji “Najbolji album popularne duhovne glazbe” s albumom “Tri kralja jahahu”. Svirao je i na koncertu Žiga – Najljepša obiteljska na otvaranju manifestacije Porcijunkulovo 2018. podno zidina Starog Grada.

 

foto: Zlatko Vrzan

Kako su se ujedinili sax i gitara u temi “Međimurje malo” poslušajte i pogledajte u nastavku.

Ostavi komentar