Genova – čakovečki bend ima svoj prvi album

Genova band
Čakovečki bend Genova izvest će pjesmu "Boje"

Bend usmjeren na stvaranje novih stvari, s naglaskom na publiku koja ih sluša: – Oni su ti zbog kojih uživamo u tome što radimo.Prošli vikend “uhvatila” sam članove domaćeg benda Genova, s kojima sam popričala o njihovoj prošlosti, sadašnjosti te predviđanjima za budućnost.

Ovaj sedmeročlani bend svoje glazbene temelje nalazi u rock-izražaju, istovremeno potpomognutom s dozom funka, popa i džeza. To je bend koji je srca publike osvojio brojnim nastupima, i to ne samo pred domaćom publikom, nego i nastupima po cijeloj regiji, a posebno bi se pohvalili sljedećim atraktivnim “lokacijama”: Student Day Festival, KIFL, ŠOK Odklop, Porcijunkulovo, PickUp Music Festival, Rovinj Music Festival, 48, s time da ne umanjuju važnost ostalih koncerata koji su se odsvirali u njihovoj petogodišnjoj karijeri.

Što su rekli o samom bendu, koliko jedu i piju po festivalima, koji od njih ima najviše obožavateljica, pročitajte u nastavku.

Podsjetite nas odakle naziv benda te nam ukratko predstavite svoje članove.

– Da budemo iskreni, iza imena benda ne stoji nikakva duboka priča, jednostavno smo kroz razgovor članova te nekoliko ideja koje smo stavili na papir došli do tog naziva. Genova je bilo ime oko kojeg smo se svi složili.

A tko smo mi? Postavu benda čine Hrvoje Krištofić i Gabriela Hrženjak kao vokali, Rok Mikec na crno-bijelim tipkama, Dino Blažeka na bas-gitari, gitaristi Alen Horvat i Bruno Damjan, te Nikola Mikulić na bubnjevima.

Pošto ste svi glazbenici, opišite nam ukratko kako teče taj kreativni proces stvaranja pjesama. Svatko radi što stigne ili postoji ‘organizacija poslova’?

– Hrvoje je taj koji je zadužen (s najviše inspiracije) za pisanje tekstova. Kao i sve u životu, ništa što se forsira nije dobro, pa tako i tekstovi pjesama. Neke pjesme došle su same od sebe, inspiracija je bila na vrhuncu i riječi su bile napisane u manje od sat vremena. Znalo se desiti da me ista ta inspiracija napusti, pa bih krenuo s prvom rečenicom, a završetak bi se dogodio dva-tri mjeseca kasnije. Inspiracija pisanju jest sve oko mene…, zapravo život! Tako su neke pjesme inspirirane ljubavlju, nažalost, više onima nesretnima, političkim pitanjima koja je danas i više nego potrebno iznijeti, kao mladi ljudi koji imamo svoj stav i koji su odlučili ne funkcionirati kao ovce, nego slobodom govora iznijeti svoje mišljenje. Kako nam treba sve više pozitive i razloga za veselje, uvijek tražimo nešto optimistično u sebi, koliko je to moguće u vremenu u kojem živimo.

Dogovaranje nastupa nije nimalo lak zadatak

Na početku ste rekli da ste ponosni na svaki svoj nastup, te da ih imate dosta iza sebe. Vjerujem da nisu svi (pogotovo oni prvi) došli tako lako. Pregovaranje, pretpostavljam, zna biti težak posao, posebno za mladi bend kao što je vaš.

– Definitivno bismo se jednoglasno složili da je pregovaranje vjerojatno najteži dio posla, a sastoji se od zivkanja, slanja mailova i poruka. Onda čekaj odgovor, pa ako dođe do toga slijedi dogovaranje i usklađivanje uvjeta jedne i druge strane. Također treba dogovoriti i popratna pitanja kao što je datum nastupa, tonske probe i drugo. Bilo bi savršeno da sve koncerte dogovaramo tako da organizatori zovu nas (onda smo u mogućnosti postaviti i uvjete koji ide nama u prilog).

Krajem 2016., u prosincu, izdali ste prvi album? Sigurno ste ponosni na sebe, je li tako?

– Tako je! Ponosni smo. To je rezultat našega petogodišnjeg rada, ali i druženja. Počeli smo kao ideja, projekt, a danas ponosno možemo reći da smo bend u pravom smislu te riječi. Na albumu je jedanaest pjesama koje se stilski razlikuju, kao rezultat potrage za zvukom, preispitivanja, istraživanja i kombiniranja raznih smjerova unutar glazbe kojoj bi se u budućnosti mogli orijentirati. Što se tematike samog teksta pjesama tiče, ona je različita za svaku pjesmu. Svaku treba gledati kao djelo za sebe, svaka ima svoju poruku i razlog zbog kojeg je nastala, bilo da se radi o ljubavi, politici, egzistencijalnim pitanjima. Kako je bilo božićno vrijeme, to je za nas bila odlična prilika da na album dodamo i našu pjesmu ‘Božićna’, a uz nju se može pronaći međimurska tradicionalna ‘Grad se beli’, kojom publici želimo predstaviti glazbeni izričaj kraja iz kojeg potječemo.

Novi singl sredinom godine

Za kraj, kakav je plan za dalje? Imate li na pomolu neke nove projekte, pjesme ili je promocija albuma u prvom planu?

– Svakom je glazbeniku najvažnije, pa tako i nama, da ga publika čuje! Cilj, plan… Napisati što više kvalitetnih pjesama i odraditi što više koncerata. Što se tiče daljnjeg rada, svakako u ovom trenutku svu pažnju usmjeravamo na promotivnu turneju. Kao što ponavljamo svaki put iznova, najvažnije su svirke uživo gdje ljudi, naši slušatelji, mogu doživjeti pjesmu kroz sve elemente, kroz riječi, melodiju, ritam proživjeti emocije, što je nama svakako cilj. Sa stvaranjem nema stajanja, radi se na novom singlu koji je u planu sredinom godine (kada malo zatopli). Do onda svakako pozivamo ljubitelje naše glazbe, one koji vole i uživaju u glazbi da svrate na koncert.

Foto: Vjeran Petrović

 

Ostavi komentar