CZK ČČ: Glazbeno-poetski performans Tine Čatlaić i benda Zagušljivi dim

Glazbeno-poetski performans „Plava Lily“ (prvotnog naziva “Gušenje polikromije & Muzej lomova”), nastao suradnjom pjesnikinje Tine Čatlaić i čakovečkog benda Zagušljivi dim (koji čine Martin Geček – gitara, orgulje, David Lesjak – bas, perkusije, Nikola Švenda – bubanj, perkusije), premijerno je izveden 2. studenog 2019. u Scheierovoj zgradi u Čakovcu.  Neobičan spoj glazbe i recitacije odabran je kao jedan od 10 programa u sklopu projekta   Nove prakse u zgradi Scheier na koji je bilo pristiglo 29 prijava iz cijele zemlje.

Jednosatni performans sastoji se od 11 pjesama u recitatorskoj izvedbi same autorice i glazbenoj pratnji Zagušljivog dima. Izvorno je ime dobio po naslovima dviju pjesničkih zbirki Tine Čatlaić. Ugođaj varira od melankoličnog preko mističnog, čak i distopijskog, pa sve do dramatičnog. Autori performansa poigravaju se dinamikom, brzinom, zvučnim efektima, tonovima glasa u recitaciji te širokim spektrom glazbenih i poetskih motiva kojima se istražuju razna psihička i emocionalna stanja.

Zagušljivi dim je tročlani bend iz Čakovca koji traži inspiraciju u svjetovima oko nas i u nama samima.  Mantrično muzičko putovanje sa svrhom istraživanja čudesnog, sablasnog, nepoznatog i onog što nam se čini poznato, osnovna je misija Zagušljivog dima. Dim simbolizira izgovorenu istinu, vječnu  promjenu i neuhvatljivost. Postavu čine Martin Geček, David Lesjak i Nikola Švenda (Balade Petrice Kerempuha).

Kroz dugi niz godina i raznih projekata, vlastitom produkcijom i snimanjem, glazbenim radionicama za djecu/odrasle i glazbom širokog spektra (koncerti, performansi, film, kazalište, glazba za dječju emisiji „Sveznalica“), Zagušljivi Dim stvorio je prepoznatljiv i specifičan zvuk.

Nakon albuma prvijenca (Kranjecovi krugovi pakla-2019.), bend potpisuje ambijentalnu glazbu za kazališnu predstavu „Kralj Lear“ dramskog studija „Dada“ iz Čakovca te glazbeno-scenski performans „Gušenje polikromije i Muzej lomova“ sa umjetnicom Tinom Čatlaić. U studiju benda snima se album pjesama iz predstava dramskog studija „Dada“ i kazališne družine „Pinklec“.

Ulaznica je 40 kuna.  Za učenike (10 i više), studente, umirovljenike i organizirani posjet (10 i više) 30 kuna. 

Ostavi komentar