BRANKO PRIŠLIĆ iz Nedelišća slavi pola stoljeća profesionalnog druženja s glazbom

Branko Prišlić
Branko Prišlić zadnjih desetak godina svira za dobro raspoloženje gostiju u Termama Sveti Martin

Jedan od najstarijih glazbenika u Međimurju zasigurno je Branko Prišlić iz Nedelišća, koji već pola stoljeća svira  klavijature u mnogobrojnim sastavima u Hrvatskoj, a zadnjih desetljeća kao pijanist u hotelima. Rođen je 1951. godine, a  započeo je profesionalno svirati klavir i klavijature kao profesionalac davne 1969. Bilo je to vrijeme kad su zajedno svirali  Utek, Ivač, Prišlić i mnogi drugi, danas glazbene legende Međimurja. Svirati je započeo još kao mladić. Završio je školu za harmoniku u Čakovcu i već kao mladić od petnaest godina, 1966. počeo je svirati u sastavima. Sjeća se sviranja u Lovačkom domu u Čakovcu, u Gradskoj kavani u Čakovcu, u Opatiji, Koprivnici, Sisku, Sloveniji, Mariboru, Ljubljani, u Haludovu na otoku Krku i u mnogim drugim gradovima i hotelima. Ne zna im broja, kao ni mnogim pjevačima i zvijezdama s kojima je nastupao. Dugi niz godina svirao je u hotelu „Park“, najprije 1975. godine u grupi „Fokusi“, a zatim u grupi „Opus 4“.

Zadnji put je svirao s Utekom (Stjepan Taradi, naš poznati voditelj limenih glazbi) u „Međimurskoj hiži“, pjevao je Ladislav Radek, danas pisac aforizama. Koliko se sjeća, svirao je i u nekadašnjem motelu Donji Kraljevec nizu drugih mjesta, nastupao širom Hrvatske i Slovenije uz pomoć profesionalne tvrtke glazbenika u Čakovcu „Lira“ itd. Da bi nabrojio sve  sastave u kojima je svirao i sve glazbenike koji su se često izmjenjivali trebalo bi napisati knjigu.

Teško je obolio, 12. svibnja 1988. dogodio se moždani udar, mozak, jedva su ga spasili. Taj mu je datum danas drugi rođendan i uvijek ga slavi na svoj način. Od tada je u invalidskoj mirovini i pod lijekovima, no sad samostalno nastupa vikendima. Kaže:  – Ne mogu bez glazbe, ona mi je lijek. 

Godinama sviao u Gradskoj kavani i hotelu Park

Ove 2019. godine koja je na izmaku obilježava pedeset godina profesionalnog sviranja u bezbroj sastava, hotela, mjesta, najviše u Hrvatskoj. U Čakovcu ga posebno pamte, jer je godinama svirao u Gradskoj kavani i u hotelu Park.

Već trideset godina od 1990. svira klavir i pianino samostalno na raznim mjestima, jer jednostavno ne može bez glazbe. Zadnjih dvanaest godina skrasio se u našem kraju, pa manje putuje,  profesionalno svira kao pijanist u Termama Sveti Martin i hotelu Spa Golfer.

Svira vikendom, najčešće evergrine, vječne melodije za dobro raspoloženje gostiju, no petkom je na repertoaru večer međimurske glazbe. Tada uz međimursku nošnju, svira sat i pol samo međimurske napjeve.   

Otac Branke Prišlić, koju mlađa generacija zasigurno poznaje bolje od oca jer je bila manekenka, a  danas radi u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu, dok je sin Elvis zaposlen u metalnoj tvrtci.

Zadnje dane ove 2019. jubilarne godine  pedesete godine glazbe dočekao je za klavirom ili pijaninom u Termama Sveti Martin. Mnogobrojni gosti niti ne znaju da on svira duže, nego što oni možda oni imaju godina. 

foto: jš, zv

Branko Prišlić

Prišlić je možda najstariji  aktivni glazbenik u Međimurju. Svirao je i na pedesetoj obljetnici hotela Park

Ostavi komentar