Koja pravila važe za ulazak u Sloveniju, Austriju i Njemačku?

Ilustracija, Foto: Pixabay

Mnogi Međimurci koji žive i rade vani došli su posjetiti rodbinu za uskršnje blagdane pa u nastavku donosimo detaljno objašnjenje mjera koje trenutno važe za Sloveniju, Austriju i Njemačku prilikom ulaska u spomenute zemlje.

Potrebno je napomenuti da se na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) redovito ažurira popis epidemioloških mjera kojih se naši građani moraju pridržavati prilikom prelaska granica zemalja u koje najčešće putuju.

Što je potrebno imati za ulazak u Njemačku?

Njemačka je u četvrtak, 1. travnja, Istarsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju uvrstila na listu regija s visokim rizikom zaraze koronavirusom, pa sada cijela Hrvatska spada u tu kategoriju.

Odluka je stupila na snagu u subotu 3. travnja i znači da će sve osobe koje iz Hrvatske dolaze u Njemačku morati u roku od 48 sati predočiti negativni test na koronavirus i u karanteni biti deset dana nakon povratka. Samoizolaciju je prema toj odluci moguće prekinuti nakon pet dana s novim negativnim testom. Turistima nije moguć ulazak u zemlju.

Dakle, svi putnici koji su u vremenskom razdoblju od 10 dana od dana prije ulaska u SR Njemačku boravili u Republici Hrvatskoj, zemljama ili područjima koja su od strane Robert Koch Instituta i Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke klasificirana kao rizična, popis rizičnih područja dostupan na sljedećoj poveznici: https://www.rki.de/covid-19-risikogebiete , obvezni su po ulasku u SR Njemačku bez odgađanja otići u karantenu na 10 dana te se javiti nadležnom uredu za zdravstvo („Gesundheitsamt“), popis dostupan na poveznici https://tools.rki.de/plztool/.
Uoči putovanja potrebno je ispuniti digitalnu prijavu ulaska (,,digitale Einreiseanmeldung”), koja je na poveznici https://www.einreiseanmeldung.de/#/ dostupna i na hrvatskom jeziku.

Prilikom ulaska u zemlju dokaz o digitalnoj najavi ulaska potrebno je imati u elektronskom ili u printanom obliku. U slučaju tehničkih problema s popunjavanjem digitalne prijave ulaska u SR Njemačku, može se koristiti i analogni obrazac za prijavu ulaska, dostupno na poveznici https://www.maerkischer-kreis.de/corona/Einreiseanmeldung_Ersatzmitteilung_2020-11-08.pdf, kojeg je također potrebno imati u printanom obliku prilikom ulaska u zemlju, te ga obavezno dostaviti nadležnom uredu za zdravstvo („Gesundheitsamt“), popis dostupan na poveznici https://tools.rki.de/plztool/).

Od dana 11.01.2021. uvedena je i obveza dvostrukog testiranja (strategija dvaju testova). Putnici (osobe koje imaju reguliran boravak u SR Njemačkoj) koji ulaze u SR Njemačku iz rizičnih područja trebaju imati PCR, LAMP, TMA ili antigenski test za izravno dokazivanje virusa korona SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja brisa), napravljen u ovlaštenoj ustanovi te ispisan na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku, ili testiranje treba napraviti u roku od 48 sati nakon ulaska u SR Njemačku, te su u obavezi ostati u karanteni.

Drugo testiranje provodi se najranije peti dan nakon ulaska u SR Njemačku u dogovoru i prema uputama nadležnog ureda za zdravstvo („Gesundheitsamt“), te ukoliko je nalaz testa osobe na COVID-19 negativan, karantena se može prekinuti. I kod negativnog rezultata testa, ako se pojave simptomi tipični za COVID-19 unutar roka od deset dana nakon dolaska o tome se mora informirati nadležni ured za zdravstvo („Gesundheitsamt“), popis dostupan na poveznici https://tools.rki.de/plztool/

Prijedlog iznimaka od obveze provođenja karantene za putnike koji ne posjeduju PCR test:
– Putnici u pograničnom prometu koji se ne zadržavaju duže od 24 sata u SR Njemačkoj,
-Osobe koje zbog posla (pogranični radnici) i školovanja moraju prijeći granicu, a dolaze iz rizičnih područja, ukoliko to rade redovno, najmanje jednom tjedno se vraćaju u mjesto prebivališta, uz pridržavanje mjera zaštite i higijene,
– Osobe u tranzitu uz uvjet da na najbrži način napuste SR Njemačku,
– Obiteljski posjeti do 72 sata (samo srodstvo u 1. koljenu, roditelji-djeca),
– Zaposleni u transportu roba, ljudi i medicinskom transportu uz zadržavanje u SR Njemačkoj do 72 sata
– Viši diplomati, parlamentarni zastupnici i članovi vlade, uz zadržavanje u SR Njemačkoj do 72 sata, te uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera,
– Za sezonske radnike vrijede druga pravila sa strogim epidemiološkim mjerama kako bi izbjegli kontakte izvan radnog mjesta.

Prijedlog iznimaka od obveze provođenja karantene za putnike koji posjeduju negativan PCR test (ne smije biti stariji od 48 sati u trenutku ulaska u SR Njemačku, računajući od trenutka uzimanja brisa):
– Osobe koje rade u strukama bitnim za funkcioniranje sustava,
– Posjeti iz obiteljskih razloga (duže od 72 sata),
– Radnici u prometu, policajci, sportaši i sportski rukovoditelji,
– Dokaziva, neophodna i neodgodiva poslovna putovanja, putovanja zbog studija ili usavršavanja uz zadržavanje u SR Njemačkoj do 5 dana.

Što je potrebno imati za ulazak u Sloveniju?

Slovenska Vlada je 28. ožujka 2021. donijela novu odluku kojom se utvrđuju uvjeti za ulazak u Republiku Sloveniju u svrhu suzbijanja i ovladavanja zarazne bolesti COVID-19, ali i za izlazak iz Slovenije. Stupila je na snagu 29. ožujka i vrijedi do uključivo 12. travnja 2021. godine.

Osobama koje dolaze iz država i područja koja se nalaze na crvenom popisu, a u to ulazi i cijela Hrvatska, određuje se 10-dnevna karantena koja se ne može prekinuti.

Karantena se ne određuje osobama koje pri ulasku u Republiku Sloveniju podnese:
1. negativan PCR test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati nakon uzimanja brisa, obavljenog u državi članici EU-a ili državi članici Schengena,
2. potvrdu o pozitivnom rezultatu PCR testa koja je starija od 21 dana, ali nije starija od šest mjeseci, ili potvrdu liječnika da je osoba preboljela COVID-19 i nije prošlo više od šest mjeseci od pojave simptoma, ili
3. dokaz o cijepljenju protiv COVID-19 kojim dokazuje da je od primanja druge doze cjepiva proizvođača Biontech/Pfizer prošlo najmanje sedam dana, ili najmanje 14 dana proizvođača Moderna, ili 21 dan od primanja prve doze cjepiva proizvođača AstraZeneca.

Što je potrebno imati za ulazak u Austriju?
Uz obvezu karantene, koja se može prekinuti negativnim testom 5 dan nakon ulaska u Austriju, za ulazak Austriju potreban je i PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata. Ukoliko se prilikom ulaska ne može predočiti test, potrebno se testirati u Austriji u roku od 24 sata. Negativan test ni u ovom slučaju ne oslobađa od obveze karantene u trajanju od 10 dana, a koja se može prekinuti novim negativnim testom peti dan od dana ulaska (Dan ulaska vrijedi kao nulti dan).
I dalje je ulazak u Austriju u pravilu moguć samo uz prethodnu online registraciju na poveznicama u nastavku, ili ukoliko registracija elektronskim putem nije moguća, putem obrasca koji je potrebno imati sa sobom prilikom ulaska u Austriju:
DE: https://bit.ly/2LEeZBv
EN: https://bit.ly/2Nbpxc1

U svim slučajevima umjesto negativnog PCR ili antigenskog testa može se koristiti i liječnička potvrda na njemačkom ili engleskom jeziku o negativnom nalazu testa:
DE: https://bit.ly/2Z4ZANG
EN: https://bit.ly/2NhtsUn

Nove odredbe donošene su i za prekogranične putnike koji iz poslovnih, obiteljskih razloga kao iz razloga studija/školovanja redovno prelaze granicu.

Prekogranični radnici (Pendler) i ostali redovni prekogranični putnici dužni su također prilikom ulaska predočiti liječničku potvrdu ili test ne stariji od 7 dana, te se ubuduće moraju registrirati putem online obrazaca. Registracija je nužna prilikom svakog novog testiranja (§6a).

Bez obvezne karantene, ali uz obvezu prethodne registracije te PCR- ili antigenskog testa (ne starijeg od 72 sata) u Austriju mogu ući pored ostalog (§4):
– humanitarni transporti
– osobe koje putuju iz poslovnih razloga uključujući njegovateljice,
– jedna osoba u pratnji osobe koja putuje u Austriju iz medicinskih razloga
– osobe koje putuju radi neodgodivih termina vezano uz sud i ostale institucije
– zaposlenici diplomatskih predstavništava koji posjeduju iskaznice AT-Ministarstva vanjskih poslova, sudionici humanitarnih intervencija i sl. (§6). U slučaju da se na granici ne može predočiti test, po ulasku u Austriju mora se otići u samoizolaciju koja se u svako vrijeme može prekinuti negativnim PCR- ili antigenskim testom

U navedenim slučajevima ulazak u Austriju moguć je s negativnim antigenskim testom ili PCR-testom (starim najviše 72 sata) uz prethodnu registraciju na gore navedenim poveznicama ili ukoliko ona nije moguća elektronskim putem, putem formulara:
Putnici iz medicinskih razloga ne trebaju PCR- ili antigenski test, no moraju se prethodno registrirati te predočiti potvrdu o nužnosti korištenja medicinske usluge na engleskom ili njemačkom jeziku:
DE: https://bit.ly/38MqLCU
EN: https://bit.ly/3ihVafl

Izuzeća od obveze registracije, karantene ili negativnog PCR- ili antigenskog testa predstavljaju osobe koje su u tranzitu kroz Austriju, putnici koji putuju radi održavanja usluga prijevoza robe i osoba, putnici koji putuju iz neodgodivih obiteljskih razloga, a koji se ne mogu unaprijed planirati, osobe koje na putu do svog cilja prelaze strani teritorij, interventna vozila i sl.

Podrobnije informacije na hrvatskome jeziku o uvjetima ulaska u Austriju, izuzećima od ove Uredbe, kao i poveznice prema ostalim potrebnim formularima možete naći na portalu austrijske Gospodarske komore Advantage
na: https://www.advantageaustria.org/hr/news/Einreise_nach_Oesterreich.hr.html

Izvorni tekst aktualizirane Uredbe o putovanju u Austriju COVID-19-Einreiseverordnung (njemački) dostupan je na poveznici: https://bit.ly/38JyWzA

Izvor: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ostavi komentar