18.9 C
Čakovec
Petak, 29 ožujka, 2024

Kod obitelji Kovačec iz M. Subotice plastenici puni ukusnog međimurskog povrća

Velika većina naših povrtlara prvu sezonu berbe u plastenici planira upravo za Uskrs. Doduše, mladi luk uspijeva i vani, na otvorenom, no ove godine to i nije baš slučaj. Naime, Uskrs je relativno rano, a nedavne niske temperature učinile su svoje. Shodno tome, glavnina mladog luka doći će na tržište upravo iz plastenika.

Povrće je u “odličnoj kondiciji”

– Istina, zasadili smo luk srebrenac i obični na otvorenom, ali i u plasteniku – objasnio nam je Damir Kovačec, povrtlar iz Male Subotice kojeg se svakim danom može sresti na čakovečkom placu. S lukom koji vani ne možemo se baš pohvaliti, no onaj u zaštićenom prostoru je taman za blagdanski stol.

Damir na svom imanju, na oko 2 hektara površine, od čega je 800 kvadrata pod plastenicima, uzgaja gotovo sve povrće koje uspijeva u našem kraju.

Iako je bila ledena zima u veljači, povrće nije stradalo, premda plastenike nisu grijali. Povrće je tijekom blagih zimskih mjeseci dobro napredovalo, naročito tijekom siječnja te je niske temperature dočekalo u “dobroj kondiciji”.

– Nije stradala čak ni osjetljiva salata kristalka, a da se o puno otpornijoj sorti, hrastov list ni ne govori. S druge strane, nakon niskih temperatura, naglo je zatoplilo pa se i temperatura u plastenicima digla i potjerala pojedine sorte u cvatnju.

Tako se potočarka brzo razrasla i počela je cvjetati, što znači da više nije za berbu. U sličnoj je fazi i matovilac. Oko Uskrsa planirali su i prvu ovogodišnju berbu mrkve, no kako sada stvari stoje, ipak je neće brati jer joj ipak treba viša temperatura. Drugim riječima, ona je stagnirala na debelim minusima.

Svaki plastenik priča za sebe

Svaki plastenik u Maloj Subotici priča je za sebe. U jednom stasa salata, u drugom je na pola pobrani špinat, u trećem rastu mrkva i peršin. Sve je zasijano “po špagi” i tako raste i razvija se u pravilnim redovima i razmacima. Prava šteta je i nešto čupati kako se ne bi narušila pravilna geometrija. No povrće tu ne raste zbog ljepote, već za jelo i branje. Uz mladi luk, u tijeku je i berba mladih rotkvica koje su također tempirane za ove blagdane. Neki ne mogu zamisliti blagdanski stol bez jedne vezice rotkvica, bilo pomiješanih u salati ili pak samostalno.

Naravno, svaki red ima i svoje navodnjavanje bez kojeg je nezamisliva bilo kakva poljoprivredna proizvodnja.

Svoje domaće proizvode obitelj svakog dana bere, čisti i pakira za prodaju sljedećeg dana. I ne samo to već kako se jedna gredica prazni, tako se planira nova sadnja ili sjetva. Šteta bi bilo da koja površina ostane prazna i neiskorištena. Iako već sada imaju pune ruke posla, onaj pravi tek slijedi jer ozbiljna povrtlarska sezona tek počinje. Naime, na čekanju su krastavci, grašak, komorač, krumpir i ostalo povrće.

(Autor: Vlasta Vugrinec, foto: Zlatko Vrzan)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE