16.1 C
Čakovec
Srijeda, 28 veljače, 2024

Klub vijećnika traži razrješenje Darka Zvera, predsjednika Gradskog vijeća Grada Čakovca

Vrije u čakovečkom gradskom vijeću. Atmosfera je takva da se traži pokretanje postupka razrješenja predsjednika Gradskog vijeća Grada Čakovca, g. Darka Zvera.

Što to vijećnici zamjeraju svom predsjedniku vijeća, objasnili su u opširnom priopćenju kojeg donosimo u nastavku.

Zajednički tekst-priopćenje Kluba vijećnika u Gradskom vijeću Grada Čakovca MP – Nezavisna lista, HNS, HSLS, Demokrati, HDSS vezano uz pokretanje postupka razrješenja predsjednika Gradskog vijeća Grada Čakovca, g. Darka Zvera.

Poštovani građani!

Dana 1. lipnja 2022. godine, sukladno članku 9. Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Čakovca, predali smo prijedlog za razrješenje predsjednika Gradskog vijeća Grada Čakovca g. Darka Zvera.

Iako je u najboljoj namjeri početkom mandata dogovorena suradnja s g. Zverom, a mi smo tijekom tih godinu dana pružili ruku suradnje, s druge strane smo nailazili samo na zid, ultimatume i negiranje činjenica. Uz sve to, od g. Zvera postavljani su često nerealni i nemogući zahtjevi bez davanja mogućnosti postizanja kompromisa oko važnih pitanja. Zbog samovoljnih poteza koje g. Zver radi na Gradskom vijeću, a posebice bezidejnost i stalno ponavljanje populistički tema, zaključili smo da ovakva suradnja više nema smisla, te ona više nije u interesu građana našega Grada.

Kroz ovo priopćenje odlučili smo konačno i mi progovoriti o problemima s kojima smo se suočavali. Istaknuli bismo nekoliko situacija. Na sjednici Gradskog vijeća prije nepuna dva mjeseca bila je nužna nadopuna dnevnog reda, umjesto da točka ide redovnim putem, nakon što smo u to jedva uvjerili predsjednika Gradskog vijeća.

Naime, g. Zver kao predsjednik nije dozvoljavao nadopunu urbanističkog plana Grada Čakovca. Ista točka odnosila se na izmjene GUP-a presudne za dogradnju Druge osnovne škole koja vapi za proširenjem prostornih kapaciteta, omogućavanje izgradnje novog doma za starije i nemoćne osobe kao i centra za palijativnu skrb u blizini bolnice.

Spomenuli bismo također probleme s g. Zverom oko poticaja za kupnju starih i napuštenih kuća u mjesnim odborima koje ima većina međimurskih općina već dulje vrijeme. Za uvrštavanje tih istih poticaja u proračun za 2022. godinu g. Zver nije imao nikakve primjedbe, da bi na Gradskom vijeću kada smo donosili propisane kriterije za davanje istih poticaja, a bez da nam je prethodno na bilo koji način rekao da se protivi tome, javno izjavio da su poticaji zlo i bio protiv donošenja iste mjere.

Nadalje, prijedloge za funkcioniranje Grada koje je davao odnosili su se na poticanje novog kreditnog zaduženja, iako nije nimalo proučio sam postupak i način kako se to ostvaruje i da je za isto potrebna suglasnost više instanci, pa na kraju i Vlade Republike Hrvatske. Naš stav je da smo protiv zaduženja ako nam postoji mogućnost dobivanja bespovratnih sredstava putem EU fondova.

Isto tako, predlagao je ulazak u javno privatno partnerstvo, ali bez konkretnih informacija o kojim objektima se radi koji bi ušli u takvu realizaciju te koji privatni partner bi bio zainteresiran za zajedničku suradnju u kojoj mora biti naglasak na obostranu, a ne samo privatnu korist investitora.

Što se tiče gradskih poduzeća i ustanova, kao i cijele Gradske uprave, isticao je neprestano stav da je potrebno smijeniti sve rukovodeće osobe na svim pozicijama na kojima su zatečene s dolaskom nove vlasti, ne uvažavajući pri tome postojanje ugovora, zakonskih regulativa i propisa s kojima su tim osobama regulirane njihove rukovodeće funkcije. I to je samo dio problema na koje smo nailazili u suradnji s g. Zverom.

Osim transparentnog proračuna i zahtjeva za live streamom sjednica Gradskog vijeća, od g. Zvera u godinu dana nismo dobili nijedan realan, građanima nužno potreban i ostvariv projekat niti inicijativu. Takvom predsjedniku nismo željeli dozvoliti samopromociju putem live stream sjednica, te je isto i bio osnovni razlog naše suzdržanosti prilikom glasovanja za tu točku koja je također bila stavljena na dnevni red bez obrazloženja i materijala.

Svaki građanin može biti dio sjednice i saznati sve što se događa i o čemu se raspravlja na Gradskom vijeću, no ne želimo dalje trpjeti samovolju sadašnjeg predsjednika pri definiranju rada Gradskog vijeća.

Nakon višemjesečne nemogućnosti suradnje, kap koja je prelila čašu bio je njegov sramotan istup tijekom svečanosti povodom Dana Grada Čakovca, kada je posramio i uvrijedio ne samo sve svoje suradnike, vijećnike, zaposlenike Grada, sve laureate, goste, a ujedno djecu koja su bila okosnica programa, nego i samoga sebe.

Predsjednik GV potvrdio je svojim ponašanjem kako Grad i građane u svojoj funkciji ne stavlja na prvo mjesto, što smatramo neprihvatljivim te ne želimo građane nikada dovesti u situaciju da se osjećaju manje vrijednima, nedostatnima ili kao da njihov doprinos Čakovcu nije važan.

Unatoč našim brojnim pokušajima da zajedno dogovorom dođemo do boljih rješenja, odluka i ideja kako bismo odradili ono za što i jesmo ovdje, unaprijedili funkcioniranje Gradske uprave, povezanih gradskih ustanova i poduzeća te cjelokupni razvoj Čakovca, uz ovakvog partnera dogovor i međusobni dijalog nije moguć.

S poštovanjem svim građanima Grada Čakovca

Klub vijećnika MP – Nezavisna lista, HNS, HSLS, Demokrati, HDSS

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE