Kinesku glazbenicu Shashu u Međimurje doveo fatalni susret u baru

Shasha, Ivan i mala Izabela u međimurskom domu u Novom Selu Rok

– Bila je to ljubav na prvi pogled – priroda, zelenilo i čisti zrak – opisala nam je svoj prvi doživljaj Međimurja Shasha Cui (32 g.) iz “malog” kineskog grada na sjeveru Kine koji broji “samo” otprilike milijun i pol stanovnika.

Ljubav IT stručnjaka i glazbenice rodila se u Kini

Shasha Cui je naime 2011. godine prvi put došla u Međimurje, u Novo Selo Rok, u posjet obitelji svog sadašnjeg supruga Ivana Pamana (36) kojeg je upoznala u Kini gdje se i rodila ljubav. Ivan je zaposlen u jednoj talijanskom poduzeću kao IT stručnjak i posao ga vodi po cijelom svijetu. Shodno tome, odveo ga je i u Kinu gdje je u jednom baru 2009. godine upoznao Shashu.

Shasha je glazbenica, svira violinu, klavir, malo i gitaru te lijepo pjeva. U tom baru je nastupala svaku večer i zapela mi za oko – ispričao nam je Ivan svoj prvi susret sa suprugom.

Naime, u Kini su malo drugačiji barovi nego kod nas. Kako je rekao, u njima nastupaju školovani glazbenici, atmosfera je drugačija i tu zalaze cijele obitelji kako bi se zabavile.

Boraveći u Kini nekoliko godina, mladi par se zbližio, planula je ljubav i krenuli su planovi za zajedničku budućnost. Shasha je u međuvremenu posjetila i njegovu obitelj u Međimurju i sve je vodilo prema braku.

Bilo je pitanje ili ja u Kinu ili ona u Međimurje – govori nam Ivan. – Iako sam puno putovao po svijetu, ipak nisam mogao zamisliti život tamo. Kako se Shashi dopalo Međimurje, logično je bilo da se ona preseli.

Kad sam došla u Međimurje, prvo mi je pitanje bilo: “A gdje su ljudi” – sa smijehom nam je, na poprilično dobrom hrvatskom, rekla međimurska snaha.

Shasha je rođena u “malom” gradu na sjeveru Kine s oko 1,4 milijuna stanovnika. Živjela je u zgradi, odnosno u neboderu i navikla je na gužve na ulici, u zgradi i svuda oko sebe. Jednostavno su joj je bile neshvatljive međimurske kuće s velikim dvorištima, prazne ulice, zelenilo, priroda…

Preseljenje joj i nije tako teško palo jer je, kaže, odmalena sanjala da putuje svijetom i da se skrasi, negdje izvan Kine.

S obzirom na ondašnju politiku kineske vlasti o samom jednom djetetu, ja sam jedinka kao i svi moji vršnjaci. Navikla sam se na to, u stvari ni ne znam za braću i sestre. Iako danas to pravilo više ne vrijedi, ljudi su se tako navikli pa nema više velikih obitelji. Uostalom, preskupo je imati puno djece.

Privikavanje na hranu i jezik

Iako nije patrijarhalno odgojena, nekako joj je usađeno pravilo da žena ide za svojim mužem pa nije puno razmišljala o preseljenju. Osim toga, kaže, tu njoj se sviđa, svi su ju lijepo prihvatili, pomažu njoj prije svega učiti hrvatski jezik. Jednom riječju, dobro se osjeća. Bila je i u Slavoniju gdje joj je udana kolegica, no tamo ne bi mogla živjeti. U Međimurju joj je bila i majka, otac joj je umro. A i ona redovno, svake godine, posjećuje svoj rodni kraj.

Najteže mi se bilo priviknuti na vašu hranu. To je sasvim drugačija kuhinja, no polako sam već prešla na taj način ishrane – ističe dalje. – Teško mi je i s vašim jezikom. Najviše me muči gramatika. Srećom, već sve razumijem i mogu razgovarati ako mi sugovornik govori polako.

S obzirom na to da Ivan zbog posla i dalje putuje, glavni “učitelj” joj je suprugov otac.

Ponosni roditelji male Izabele

Par se 2012. godine vjenčao u Kini i Shasha trenutno ima status privremenog boravka. Tu i tamo je i kod nas radila, odnosno imala je nekoliko nastupa u Varaždinu, svirala je i nastupala s našom pjevačicom Zsa Zsaom. Onda je došla kćer Izabela koja sada ima godinu i pol.

A pričamo svakojako – sa smijehom nam objašnjavaju. Međusobno razgovaramo na engleskom, Shasha s Izabelom na kineskom, ja na hrvatskom tako da mala sada miješa sve. No, kako ćemo tu živjeti, mora znati hrvatski, a bilo bi šteta da ne nauči i kineski. Mala je još i sve upija.

Shasha je svestrana glazbena umjetnica i ima ideju kada kćerkica malo poraste da svoj talent za show biznis predstavi i u našem kraju

Par se dogovorio kako će se najprije skučiti, imaju lijepu vlastitu kuću, osnovati obitelj, u svakom slučaju niti veliku niti samo jedno dijete, a onda će Shasha krenuti za svojim snom. Želja joj je naime otvoriti vlastiti klub, nešto slično onom u Kini gdje bi nastupali glazbenici, gdje bi ona svirala i pjevala jer ipak potječe iz glazbene obitelji.

Mladi je par pomno isplanirao svoju budućnost koju namjeravaju ostvariti u Međimurju, ne mareći za velike kulturalne razlike. Pa sretno im bilo, jedino je što im možemo poželjeti jer su zaista dragi i simpatični.

Autor: Vlasta Vugrinec

Ostavi komentar