Katastrofalan potres protresao je i Međimurje: Koliko smo sigurni?

30.12.2020., Majske Poljane - Posljedice jučerašnjeg potresa u selu Majske Poljane. Snažan potres pogodio je jučer Hrvatsku, epicentar potresa magnitude 6.2 je bio 3 kilometra od Petrinje. Tomislav Suknaic Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Odmah nakon potresa u našoj županiji nije bilo ozbiljnijih oštećenja te je odmah dat nalog za provjerom javne infrastrukture, javnih objekata, škola.

O potresu s epicentrom u Petrinji i njegovim posljedicama razgovarali smo s Davorom Stankom, rodom iz Goričana, koji je 2018. godine stekao akademski stupanj doktora znanosti iz znanstvenog polja geofizika, smjer seizmologija i fizika unutrašnjosti Zemlje.

U razgovoru nam je opisao što se to dogodilo u Petrinji, možemo li očekivati naknadne potrese te mogu li se posljedice potresa spriječiti ili barem ublažiti.

Prisjetili smo se i posljednjeg razornog potresa koji je zabilježen u Međimurju 30. travnja 1738. godine s epicentrom u Šenkovcu.

U ovoj situaciji otvorilo se pitanje kakvo je stanje građevina u Međimurju i kako bi naše kuće i zgrade izdržale potres kakav je pogodio Petrinju, Sisak i Glinu. Za odgovor smo zamolili Dragutina Matoteka, iskusnog građevinskog inženjera koji ima dobar uvid u stanje građevina u Međimurju.

Emina Horvat iz Čakovca, prof. i pedagog edukant u gestalt psihoterapiji pri IGW institutu, ispričala nam je kako se nositi s ovim velikim traumatskim događajem kao što je potres.

Cijeli članak na čak tri stranice donosimo u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od sutra, 31. prosinca, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar