Kata Bartot primila Zlatnu plaketu za 26 godina bavljenja udomiteljstvom

Po prvi puta u Hrvatskoj, ali i u Međimurskoj županiji obilježen je Nacionalni dan udomiteljstva. Vrhunac svečanosti obilježavanja Nacionalnog dana udomiteljstva u zgradi Scheier u Čakovcu  bila je dodjela priznanja udomiteljima koji se duže time bave.

Posebnu, Zlatnu plaketu za čak 26 godina aktivnog bavljenja udomiteljstvom dobila je udomiteljica Kata Bartot koja je u vrijeme Domovinskog rata sa suprugom Antunom došla živjeti u Čakovec, da bi ubrzo nakon toga oni otvorili svoja srca za druge i postali udomitelji.

Priznanje za 5 godina bavljenja udomiteljstvom dobile su: udomiteljska obitelj Nedeljka Horvata iz Pribislavca, Gordane Halabarec iz Pribislavca i Katice Blažon iz Čakovca.

Za 10 godina udomiteljstva Zahvalnica je dodijeljena Jasminki Novak iz Lopatinca, Gabrijeli Zahirović iz Gardinovca i Anđelki Kovačić iz Mačkovca.

Plaketu za 15 godina udomiteljstva dobili su Elvis Kralj iz Totovca, Dado Ignac iz Trnovca, Dušanka Tkalčec iz Ivanovca i Marija Kovač iz Jalšovca.

Nagrađeni udomitelji

Tradicija udomiteljstva u Hrvatskoj postoji još od prve polovice 20. stoljeća, a prvi zakon o udomiteljstvu u Republici Hrvatskoj je donesen 2007. godine. Upravo u ovom stoljeću dogodile su se mnogobrojne promjene  na širenju izvanininstitucionalne skrbi za djecu i odrasle  osobe.

Tako u Međimurskoj županiji imamo 111 udomiteljskih obitelji od toga 87 za djecu u koje je smješteno 228 djece, 24 udomiteljske obitelji za odrasle u koje je smješteno 85 odraslih osoba, jedan dom za djecu, Dom Bogar, u koji je smješteno 10 djece. Udomiteljstvom kao zanimanjem u radnom odnosu je 6 udomiteljica, od čega  dvije za djecu i 4 za odrasle osobe. Važno je napomenuti da je 40-tak djece i 10-tak odraslih smješteno iznad kapaciteta kojeg ima u udomiteljskim obiteljima u našoj županiji, tako da postoji nasušna potreba za novim udomiteljima, pogotovo za zbrinjavanje djece.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE