Kardiolozi s intervencijske kardiologije Županijske bolnice Čakovec do sada ugradili 50 srčanih pacemakera

Dio tima intrevencijske kardiologije
Dio tima intervencijske kardiologije Županijske bolnice Čakovec pod vodstvom dr. Mihajlo Kovačić, dr. med. spec.interne medicine, subspec.kardiologije – 2020. godina.

Krajem ovog mjeseca biti će godinu dana od kada je započeo program implantacije trajnih elektrostimulatora srca (srčanih pacemakera) u Županijskoj bolnici Čakovec, priopćili su iz Bolnice .

– Do sada je uspješno implantirano oko 50 jednokomornih i dvokomornih elektrostimulatora. Početkom implantacije formirano je i novo radilište u kardiološkoj poliklinici – Ambulanta za kontrolu elektrostimulatora.

Unutar godinu dana od početka implantacije i programa kontrole elektrostimulatora,13. kolovoza ove godine u Županijskoj bolnici Čakovec je implantiran prvi ugradbeni kardioverter-defibrilator (eng. implantable cardioverter defibrilator – ICD). Radi se o uređaju napajanom posebnom baterijom, koji uz pomoć elektrode postavljene u srce, može detektirati određene aritmije i nakon toga aktivacijom raznih oblika električnih udara (defibrilacija, antitahikardijska stimulacija) ponovno povratiti normalan srčani ritam i spasiti život. Radi se o složenom i sofisticiranom elektroničkom uređaju čiji se postupak ugradnje ne razlikuje bitno od ugradnje klasičnog elektrostimulatora (pacemakera). U Županijskoj bolnici Čakovec implantirati će se najmoderniji uređaji koji su kompatibilni s uređajem za magnetnu rezonancu.

Navedeno će dodatno doprinijeti zbrinjavanju kardioloških bolesnika naše regije te pružiti još viši standard liječenja za što je ranije bilo potrebno upućivanje pacijenata u kliničke centre u Zagrebu.

Time ostvarujemo viziju Županijske bolnice Čakovec da kliničke procedure dovodimo u našu regiju i time osiguramo veću kvalitetu zdravstvenih usluga i viši medicinski standard za građane u našoj županiji i regiji, priopćila je ŽB Čakovec.

 

 

Ostavi komentar