Kakva je budućnost osnovnih i područnih škola u Međimurskoj županiji?

prosvjetari
Ilustracija

U samo deset godina doživjeli smo strahoviti demografski deficit u najvažnijoj životnoj skupini, u dobnoj skupini djece uzrasta u osnovnoj školi. Prije deset godina imalo smo čak 1278 učenika više u međimurskim osnovnim školama, nego danas. Prije deset godina imali smo u cijeloj županiji 10.789 djece u osnovnim školama, a danas 9521 dijete.

Negativni trend se nastavlja  tako da je u prve razrede ove školske godine upisalo 229 prvašića manje. Ove godine upisano je njih 1130 u 58 međimurskih osnovnih i područnih škola, dok ih je 2008./2009. upisano 1359. Uz negativan trend manjeg broja učenika došlo je do nestanka pet razreda u tri područne škole: Podbrest, Cirkovljan i Prekopa.

Problem malih škola u međuvremenu se probio do najviše političke razine u Međimurskoj županiji. Tema je otvorena na prošlotjednoj županijskoj Skupštini premda za sada samo kao pitanje na aktualnom satu. Vijećnica Jasna Ciboci (HDZ) kazala je da je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u veljači predstavila nacrt smjernica mreže škola osnivačima. Prema tim smjernicama optimalne škole bile bi one koje rade u jednoj smjeni i imaju od 20 do 24 učenika u razredu, veličine su od 301 do 500 učenika.

Gledano prema nacrtu smjernica ni postojeća mreže škola u Međimurju nije optimalna ni racionalna. Ministarstvo očekuje od osnivača da preispitaju opravdanost škola s manjim  brojem učenika od optimalnog, ali i funkcioniranje velikih škola.

Cijelu temu broja pročitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje možete kupiti od danas, petak 5. travnja, na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar